Dr Vilijam Novik
screenshoot/Instagram
Dr Vilijam Novik

screenshoot/Instagram

Dr Vilijam Novik, Foto: screenshoot/Instagram

- Iz američke ambasade u Beogradu su nas prethodnog vikenda pozvali da se evakuišemo sa njima – priča Novik.

PROČITAJ JOŠ:

Ali, lekari su odlučili da ostanu jer su imali dvoje dece na brizi kojima je hitno trebala operacija. Novik je 24. marta 1999. operisao srce bebe stare svega 10 dana.

- Operacija je bila u toku kad su se oglasile sirene za vazdušni napad, nedugo nakon sumraka, a bombe su počele da padaju nekoliko minuta potom. To je bila jedna od najužasnijih noći koje sam ikada doživeo. Iz bolničke zgrade video sam više od jednog projektila i niz bombardera. Nikada dotad nisam iskusio ništa takve jačine – priča Novik.

Pre 20 godina Sjedinjene Države i njeni saveznici pokrenuli su napad na Jugoslaviju bez odobrenja Saveta bezbenosti Ujedinjenih nacija.

PREPORUČUJEMO:

Bombardovanje je počelo 24. marta 1999. godine u 19.45. Tokom 78 dana agresije avioni NATO obavili su 900 borbenih napada. Tačan broj žrtava i dalje nije poznat. Dostupni podaci variraju do 4.000 žrtava, a mediji najčešće pominju od 1.500 do 2.500 stradalih ljudi.

Bombardovanje, NATO, RTS

Alo!/EPA

Bombardovanje, NATO, RTS, Foto: Alo!/EPA

Svi stradali bili su državljani tadašnje SRJ, osim tri kineska državljanina, koji su poginuli 7. maja 1999. godine kada je gađana kineska ambasada u Beogradu, kako je NATO potom tvrdio, greškom zbog zastarelih mapa koje im je dostavila CIA. Nije poznato zbog čega državni organi nisu popisali sve žrtve bombardovanja.

Tokom dva i po meseca bombardovanja uništeni su ili teško oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri... Procene štete takođe variraju i kreću se od 30 do 100 milijardi dolara.