AMERIČKI HIRURG OPERISAO U BEOGRADU DOK SU PADALE BOMBE! "Moja zemlja večeras bombarduje vašu iz nekog razloga, mnogi će umreti, ali ova devojčica NEĆE"

Američki hirurg koji je operisao bebu u Beogradu na proleće 1999, dok su NATO bombe padale na grad, izjavio je za RT da nikada pre nije iskusio ništa “takve jačine”. Dr Vilijam Novik priseća se kako su on i njegov tim američkih lekara došli u tadašnju Jugoslaviju, pre napada NATO. Mislili su da će biti bezbedni u prestonici, ali su pogrešno procenili.

Dr Vilijam Novik
Dr Vilijam Novik, Foto: screenshoot/Instagram

- Iz američke ambasade u Beogradu su nas prethodnog vikenda pozvali da se evakuišemo sa njima – priča Novik.

Ali, lekari su odlučili da ostanu jer su imali dvoje dece na brizi kojima je hitno trebala operacija. Novik je 24. marta 1999. operisao srce bebe stare svega 10 dana.

- Operacija je bila u toku kad su se oglasile sirene za vazdušni napad, nedugo nakon sumraka, a bombe su počele da padaju nekoliko minuta potom. To je bila jedna od najužasnijih noći koje sam ikada doživeo. Iz bolničke zgrade video sam više od jednog projektila i niz bombardera. Nikada dotad nisam iskusio ništa takve jačine – priča Novik.

Pre 20 godina Sjedinjene Države i njeni saveznici pokrenuli su napad na Jugoslaviju bez odobrenja Saveta bezbenosti Ujedinjenih nacija.

Bombardovanje je počelo 24. marta 1999. godine u 19.45. Tokom 78 dana agresije avioni NATO obavili su 900 borbenih napada. Tačan broj žrtava i dalje nije poznat. Dostupni podaci variraju do 4.000 žrtava, a mediji najčešće pominju od 1.500 do 2.500 stradalih ljudi.

Bombardovanje, NATO, RTS
Bombardovanje, NATO, RTS, Foto: Alo!/EPA

Svi stradali bili su državljani tadašnje SRJ, osim tri kineska državljanina, koji su poginuli 7. maja 1999. godine kada je gađana kineska ambasada u Beogradu, kako je NATO potom tvrdio, greškom zbog zastarelih mapa koje im je dostavila CIA. Nije poznato zbog čega državni organi nisu popisali sve žrtve bombardovanja.

Tokom dva i po meseca bombardovanja uništeni su ili teško oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri... Procene štete takođe variraju i kreću se od 30 do 100 milijardi dolara.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi