Model prati kretanje opakog virusa, ovo je tačan datum njegovog "istrebljenja"! (FOTO)

Alo.rs / Novosti / A. B. | vesti 2020-07-21 14:33:19 2020-07-21 14:33:19

Drugi talas korona virusa u Srbiji trebalo bi da se završi oko 9. septembra, poslednja je procena profesora Petra Kočovića koji je sa svojim timom napravio matematički model za praćenje pandemije korone na celoj planeti.

Printscreen

I to još u junu kada su brojke novozaraženih počele lagano da se povećavaju.

- Moj petočlani tim sastavljen od matematičara i programera prati na dnevnom nivou stanje u svih 216 drzava. Koristimo Gausovu krivu (matematički model se bazira na radu čuvenog nemačkog matematičara i fizičara Johana Karla Fridriha Gausa) koja se pomera na dnevnom nivou. Metodologija je jedinstvena, a bazira se na višestrukim talasima - rekao je Kočović.

Podsetimo, poslednji izveštaj oko koronavirusa u Srbiji kaže sledeće:

- U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 8.349 osoba, njih 359 bilo je pozitivno, dok je, nažalost, preminulo 10 lica. Prema poslednjim informacijama "Batuta" i Minstarstva zdravlja, na respiratorima se nalazi 190 pacijenata, što je najviše od početka epidemije korona virusa u našoj zemlji. Kako je istakao dr Goran Stevanović, prvi čovek Infektivne klinike u Beogradu, skoro trećina pregledanih pacijenata poslednjih dana zahteva hospitalizaciju. Na drugoj strani, ministar zdravlja Zlatibor Lončar je potvrdio da u Beogradu ima dovoljno mesta za nove pacijente, pa čak i da se u prestonicu šalju pacijenti iz Šapca.

PROČITAJTE JOŠ:

Expand player
Pogledajte više