Beba Bebe
Shutterstock
Beba Bebe

Shutterstock

Bebu će dati u hraniteljsku porodicu, Foto: Shutterstock

Beba koja je pre tri dana došla na svet u kući u selu Topola kod Jagodine, kada se majka porodila sama a komšinica uspela da preseče pupčanu vrpcu i zbrine bebu do dolaska hitne pomoći, biće data u hraniteljsku porodicu. Starije dete ove mlade majke takođe je u hraniteljskoj porodici.

- Radi se o majci koja, prema proceni Centra za socijalni rad, ne može da brine o detetu, kao što je to bio slučaj sa prvim detetom. Ona živi sama, stara je oko 20 godina, a dečaka koji ima tri godine već smo dali kod hranitelja. Majka i beba su trenutno u jagodinskom porodilištu - kaže direktorka Centra za socijalni rad u Jagodini, Biserka Jakovljević za portal Infocentrala.

Beba je dospela u medije kada su prošlog petka lekari i medicinsko osoblje Hitne pomoći Doma zdravlja objavili na društvenoj mreži fejsbuk fotografiju sa tek rođenom devojčicom kao zanimljivost, s obzirom da je došla na svet u kući.

Pupčanu vrpcu presekla je žena koja se igrom slučaja našla u selu, Mira Ristić a onda ugrejala i zbrinula bebu do dolaska saniteta Hitne pomoći.

- Jako volim medicinu, uvek sam mnogo čitala, ali i u novinama često pročitam kako je neko porodio ženu, taksista, vozač autobusa, neki slučajni prolaznik koji se našao u tom trenutku. Nije to ne znam šta. To je nekako stvar opšte kulture, ta vrsta informisanosti, ali pre svega humanosti i ljudske empatije. Bilo mi je žao deteta, kada sam je uvila u prsluk, nosila sam je i ljuškala dok nije stigla Hitna pomoć. Trudnicu nisam dirala. Prelepa je devojčica, divna beba, ne znam šta će biti s njom s obzirom da je jedna beba iz te porodice data na usvajanje. Oni nemaju uslova za tu decu. Jako žalosno - rekla je Mira Ristić koja je baka petoro unučadi.

Komentari (6)

gggg

19.02.2018 15:23

A da nauce mamu kako da se zastiti od trudnoce?Kako misli: da radja decu i da ih daje. Nekada, kad bude kasno, bice joj zao!

hummer

20.02.2018 01:49

@gggg - Pre nego bacis kamen, procitaj malo izmedju redova. Devojka od 20 godina, zivi sama u nekoj zapizdini, vec ima dete od 3 godine (znaci da ga je rodila sa 17, a zatrudnela sa 16) i nije SPOSOBNA (kljucna rec) da se brine o deci. Verovatno ne zna ni da je trudna dok stomak ne pocne da raste, niti odrzava trudnoce kod lekara. Bolje ispitati ko su potencijalni ocevi i kazniti ih, a devojku smestiti pod necije starateljstvo.

Cobanica

20.02.2018 06:40

@gggg - Tako je hummer. Najlakse je baviti se posledicom a o uzrocima i okolnostima malo ko razmislja. Tuga...

Dobi

19.02.2018 16:06

Jel moguce da u 21-om veku neko ne zna kako da se zastiti od trudnoce pa radja kao ovca i daje decu na usvajanje,neverovatno koliko je narod primitivan.

Lule

19.02.2018 22:22

@Dobi - Nije problem da li zna za kontracepciju, verovatno zna, ali su problem pare za kontracepciju, pilule su mesecno 1200 dinara, ni kondomi nisu jeftina stvar. Jedino da ode svaki mesec kod Palme da joj da pare za zastitu, ovi sa ginekologije znaju da ona nema para ali nista nisu preduzeli, boli ih uvo. Socijalna sluzba se bavi trivijalnim stvarima a sustina im je strana.

strasno

19.02.2018 21:12

treba da kad nestanemo dobro istrulimo u sto brzem mogucem roku da ne budemo ikakvi fosili od nas nacija stvorena da nestane istog trenutkau prah i zemlhu da se vratimo