Marina i Mirko
Rina
Marina i Mirko

Rina

Marina i Mirko, Foto: Rina

"Moji roditelji se bave proizvodnjom dzemova, i mnog šipurka ostajalo je kao otpad. Nismo imali gde da ga skladištimo, pa smo došli na ideju da od toga može postati proizvod. Raspitali smo se što je u svetu jako poznato i cenjeno i odlučili se na ceđenje ovog retkog ulja", izjavio je Mirko za RINU.

Šest meseci trajala je njihova potraga za mašinom koja može da iscedi divlju ružu, jer je samo seme izuzetno tvrdo, a da bi se dobilo od jednog do tri litra ulja potrebno je čak preko 100 kilograma šipurka.

"Kao hemičari uvek smo voleli da eksperimentišemo i uspeli smo da dobijemo ulje od divlje ruže bez konzervansa koje je jako kvalitetno i traženo na tržištu. Sirovina za veliki broj ulja koja se mogu naći u Srbiji se uvozi, ali mi se trudimo da proizvedemo što veće količine našeg domaćeg", kaže Mirko.

Nakon što nabave šipurak od dobavljača koji pravi dzemove, Marina i Mirko uzimaju seme i kreću prvo u postupak pranja, zatim sušenja i selektovanja i tek onda dolazi do ceđenja. Od tih dragocenih kapi kasnije prave eterična ulja od kojih se prave parfemi što im je dodatni izvor prihoda.

Marina i Mirko

Rina

Marina i Mirko, Foto: Rina

"Od ove biljke imamo veliku paletu krajnjih proizvoda, tačnije 21 produkt. Pravimo miks za strije i ožiljke, ali i zlatni serum gde su bačeni listići zlata, koja se koristi za lice, jer znamo da je i Kleopatra preko noći nosila zlatnu masku na licu kako bi sačuvala svoju lepotu. Svi proizvodi koje mi imamo se koriste u kozmetičke svrhe, za bore celulit lice, a melemi za mladeže i bradavice," rekla je Marina.

Marina i Mirko

Rina

Marina i Mirko, Foto: Rina

Usled epidemije korona virusa proizvode uglavnom prodaju preko interneta i porudzbine šalju brzom poštom. Svakog dana tačno ispred ove kuće brza pošta čeka i paket neverovatnih mirisa upakovanih sa znanjem dvoje mladih ljudi, koji dokazuju da se snovi ostvaruju ako veruješ u njih.

Marina i Mirko

Rina

Marina i Mirko, Foto: Rina