Mitrovdan
alo.rs
Mitrovdan

alo.rs

Mitrovdan, Foto: alo.rs

Meteorolog Nebojša Kuštrinović kaže za Srpskainfo da nam današnji dan ipak donosi dobre vesti.

- To, međutim, ne znači da zima, iako blaga, neće potrajati. Na ovo ukazuju i signali iz prirode. Tako narodno verovanje kaže: “Što se list duže održi, zima se više oduži”. Ove godine lišće sporo opada. Znači, još će biti sunčanih dana i šetnji alejama, ali drva koja smo uštedeli u novembru ložićemo do aprila, a možda i do maja - kaže on.

Iako se klima opasno klima, ove godine se, tvrdi Kuštrinović i dugoročne prognoze poklapaju s narodnom meteorologijom. Novembar će, kao i 1975. godine, biti blag. Hladniji dani se očekuju sredinom meseca, ozbiljno će zazimiti tek u januaru, ali proleća ćemo se načekati.

Sneg u Austriji u avgustu

Instagram printscreen

Sneg, Foto: Instagram printscreen

- Prvo zahlađenje nas očekuje 12. novembra, a prvi sneg će pasti i u Banjaluci verovatno krajem novembra. Najhladnija će ove zime biti poslednja dekada januara, što se opet poklapa sa narodnim verovanjem da je Sveti Sava, koji pada 27. januara, svetac sredozimac - objašnjava Nebojša, ali dodaje da u februaru, martu i aprilu verovatno neće biti žestokih minusa.

Pročitajte i:

Podseća na još neka narodna verovanja vezana za Mitrovdan. Tako se kaže da crni luk, ako je izvađen uoči Mitrovdana, neće proklijati i pokvariti se, ma koliko zima bila blaga. Na Mitrovdan, dodaje, prognoza se može iščitati i iz grane bukve ili hrasta.

- Danas, ako presečete granu i vidite da je ona vlažna, to znači da će tokom zime biti puno padavina, a ako je grana suva i vreme će biti takvo, ali sa mrazom - kaže Nebojša.

U narodu se veruje takođe da će zima biti blaga ako na Mitrovdan ovce leže skupljenih nogu. Nebojša Kuštrinović kaže da i druge domaće životinje, psi, mačke, pa čak i kokoške, mogu biti dobri “meteorolozi”, ali njihove “prognoze” ćemo još pričekati.

- Za mačku se u narodu kaže: Ako se mačka u februaru greje na krovu, u martu će uz peć - kaže Kuštrinović.