Mitrovdan je polako za nama, ali nam je doneo DOBRE VESTI - U ponedeljak VELIKA PROMENA

Podseća na još neka narodna verovanja vezana za Mitrovdan. Tako se kaže da crni luk, ako je izvađen uoči Mitrovdana, neće proklijati i pokvariti se, ma koliko zima bila blaga.

Mitrovdan
Mitrovdan, Foto: alo.rs

Mitrovdan je jedan od ključnih dana u narodnoj meteorologiji. Tako se veruje da će, ako je na Mitrovdan sunčano, zima biti mrazovita, ali ipak blaga, sa izuzetno malo hladnih dana. Ako na ovaj praznik padne sneg, veruje se da će se on zadržati sve do aprila.

Meteorolog Nebojša Kuštrinović kaže za Srpskainfo da nam današnji dan ipak donosi dobre vesti.

- To, međutim, ne znači da zima, iako blaga, neće potrajati. Na ovo ukazuju i signali iz prirode. Tako narodno verovanje kaže: “Što se list duže održi, zima se više oduži”. Ove godine lišće sporo opada. Znači, još će biti sunčanih dana i šetnji alejama, ali drva koja smo uštedeli u novembru ložićemo do aprila, a možda i do maja - kaže on.

Iako se klima opasno klima, ove godine se, tvrdi Kuštrinović i dugoročne prognoze poklapaju s narodnom meteorologijom. Novembar će, kao i 1975. godine, biti blag. Hladniji dani se očekuju sredinom meseca, ozbiljno će zazimiti tek u januaru, ali proleća ćemo se načekati.

Sneg u Austriji u avgustu
Sneg, Foto: Instagram printscreen

- Prvo zahlađenje nas očekuje 12. novembra, a prvi sneg će pasti i u Banjaluci verovatno krajem novembra. Najhladnija će ove zime biti poslednja dekada januara, što se opet poklapa sa narodnim verovanjem da je Sveti Sava, koji pada 27. januara, svetac sredozimac - objašnjava Nebojša, ali dodaje da u februaru, martu i aprilu verovatno neće biti žestokih minusa.

Podseća na još neka narodna verovanja vezana za Mitrovdan. Tako se kaže da crni luk, ako je izvađen uoči Mitrovdana, neće proklijati i pokvariti se, ma koliko zima bila blaga. Na Mitrovdan, dodaje, prognoza se može iščitati i iz grane bukve ili hrasta.

- Danas, ako presečete granu i vidite da je ona vlažna, to znači da će tokom zime biti puno padavina, a ako je grana suva i vreme će biti takvo, ali sa mrazom - kaže Nebojša.

U narodu se veruje takođe da će zima biti blaga ako na Mitrovdan ovce leže skupljenih nogu. Nebojša Kuštrinović kaže da i druge domaće životinje, psi, mačke, pa čak i kokoške, mogu biti dobri “meteorolozi”, ali njihove “prognoze” ćemo još pričekati.

- Za mačku se u narodu kaže: Ako se mačka u februaru greje na krovu, u martu će uz peć - kaže Kuštrinović.

Pratite nas na Instagramu i Facebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi