Vladike pripremile  pozamašnu dokumentaciju
SPC
Vladike pripremile  pozamašnu dokumentaciju

SPC

Vladike pripremile pozamašnu dokumentaciju, Foto: SPC

Sveti arhijerejski Sabor SPC na kome će biti izabran novi poglavar SPC održaće se 18. februara i to najverovatnije u kripti Hrama Svetog Save, mestu gde se nalazi grob blaženopočivšeg patrijarha Irineja koji nas je napustio pre tri meseca.

Mitropolit dabrobosanski i čuvar patrijaršijskog trona Hrizostom objasnio je da se budući vođa SPC verovatno neće birati u Patrijaršiji kao do sada jer su epidemiološki uslovi drugačiji nego inače, ali da će konačna odluka o tome biti doneta 10. februara.

Hrizostom je rekao da veruje da će novi patrijarh biti izabran istog dana i podsetio da u izbor može ući 30 arhijereja koji imaju najmanje pet godina eparhijske službe, a da pravo da glasa ima njih 39.

Hram Svetog Save

Shutterstock

Hram Svetog Save, Foto: Shutterstock

Kada je reč o proceduri izbora patrijarha, naveo je, da prvo arhijereji biraju između sebe tri kandidata, a onda se izabrana imena stavljaju na klir ili u jevanđelje, a jednu od tri koverte sa imenom izabranog patrijarha bira monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik, a čije ime će takođe biti poznato 10. februara. Do sada su to bili monah Antonije iz Manastira Tronoša i otac Gavrilo iz Manastira Lepavina kada su birani patrijarh Pavle i patrijarh Irinej.

- Crkva je to učinila da bi se zaštitila od eventualnih uticaja stranih faktora i drugih necrkvenih faktora tadašnjeg režima - objasnio je on.

Ustoličenje u Pećkoj patrijaršiji u septembru, oktobru

Mitropolit je podsetio da se patrijarh ustoličava u Sabornoj crkvi u Beogradu drugi ili treći dan po izboru, te da je to funkcionalno ustoličenje, kada i preuzima sve nadležnosti patrijarha i predsednika Sinoda i Sabora. Na pitanje hoće li novi patrijarh biti ustoličen i u Pećkoj patrijaršiji, mitropolit je rekao da hoće. - Ustoličenje će uslediti i u Pećkoj patrijaršiji, a Sinod će odlučiti kada - možda u septembru, oktobru... - kazao je on.

Upitan da prokomentariše spekulacije da postoji „lobiranje“ među vladikama za izbor patrijarha, rekao je, da je čuo za to.

- To su spekulacije, ali sigurno je da arhijereji razgovaraju o izboru novog patrijarha. Ne bih rekao da su to klanovi. I treba da postoji diskusija ko bi trebalo da bude patrijarh. U našoj crkvi nije tradicija da bilo ko ističe kandidaturu, to ne postoji. Arhijereji će kroz svoje razgovore, promišljanja, prosuđivanja dati svoje predloge - istakao je mitropolit.

Kao zanimljivost, ispričao je da je patrijarh Pavle posle devetog glasanja ušao kao treći kandidat u uži izbor trojice.

- Mi iskazujemo svoju volju, a Bog će reći ko će biti - naveo je vladika.

Na pitanje da li se sebe vidi kao kandidata za patrijarha, rekao je da to ostavlja Saboru i sudu božjem.

Pročitajte još: