Mislili ste da je Jatagan mala srušena? Ne, ona još uvek postoji i nalazi se na ovom mestu! (FOTO)

Alo.rs/ RTS/ M. I. | vesti 2019-11-25 12:56:05 2019-11-25 12:56:05

Iako vam je, između ostalog i iz serije poznata beogradska Jatagan mala, pod istim nazivom postoje mahale i u Nišu i Pirotu.

Printscreen

Pirotska je starija i drugačije se akcentuje. Postoji i danas i nije nikada bila opasan deo grada – mada je i ona poput svih mahala imala „jake momke" ali i pozitivne i poznate ličnosti.

Jedna od specifičnosti Pirota – osim osnovne podele na Tijabaru i Pazar – su mahale, jer se Piroćanci uprkos savremenom načinu života i dalje najlakše prepoznaju po nadimcima i mahalama u kojima su odrastali.

Jatagan mala je jedna od njih, a na zanimljivu prošlost ovog dela grada, podseća tek poneka oronula kuća, miris muškatli i hrizantema, gotovo zaboravljeni šimšir pored zarđale pumpe za vodu. Mnogih aktera tih vremena odavno nema, ali su ostale priče i sećanja.

„Mislim da je iz mahala u Pirotu poteklo najviše poznatih ljudi – sportista, muzičara...“, kaže muzičar Vasilije Petrović.

Istorijski podaci govore da Jatagan mala spada u mlađa pirotska naselja.

„Naselje nosi turski naziv po dugačkom nožu – jataganu, koji se, između ostalog, izrađivao i u pirotskim kovačnicama. Međutim, u ovoj mali nije pravljena ova vrsta oružja, nego je tako nazvana zbog specifičnog oblika koji podseća na ovaj dugačak nož“, objašnjava istoričarka Mila Panajotović.

Prema njenim rečima, u istorijskim spisima se pominje krajem 19. veka.

Osim muzičara, humorista, „jakih“ momaka, golubara i ribara, u Jatagan mali stasavali su i fudbaleri.

„S obzirom da sam ja iz sveta fudbala, uvek smo igrali mi iz Jatagan male protiv Donje male, a tu je bilo svega, i čarki, i lepog druženja“, priseća se bivši fudbaler Jovan Loki Stanković.

Jatagan mala je posle Drugog svetskog rata bila i deo industrijske četvrti Pirota.

Zanimljiv je podatak da su se baš u Jatagan mali razvijali neki od najpoznatijih pirotskih brendova – mlekara koja je proizvodila velike količine kačkavalja, tekstilni gigant „Prvi maj“, a tu se nalazi i ćilimarska zadruga iz 1902. godine u kojoj se i danas tkaju pravi pirotski ćilimi.

 

Expand player
Pogledajte više