Marko Mišković
Tanjug/Filip Krainčanić
Marko Mišković

Tanjug/Filip Krainčanić

Marko Mišković, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Njegov sin Marko Mišković osuđen je na godinu dana kućnog zatvora uz nošenje elektronske nanogice. Obojica moraju da plate i novčanu kaznu od osam miliona dinara, nakon pravosnažnosti presude.

Miroslav Mišković se juče nije pojavio na izricanju presude, a njegov advokat Zdenko Tomanović je rekao da vlasnik „Delta holdinga“ nije došao jer je „predvideo šta može da očekuje u predmetu od strane veća namenski sačinjenog za njega“.

Mišković po zakonu nije u obavezi da prisustvuje izricanju presude.

Pročitajte još:

 

Marko Mišković je juče u Specijalni sud u Beogradu došao motociklom i sa kacigom ušao u sud, a pre izricanja presude bio je raspoložen.

- Dobro sam - rekao je novinaru „Alo!“ ispred sudnice, ali po običaju nije želeo da komentariše sudski proces.

Ukoliko presuda bude potvrđena, Mišković mlađi će u kućnom zavoru morati da provede još tri meseca jer će mu u kaznu biti uračunato i devet meseci provedenih u pritvoru.

Marko Mišković

Tanjug/Filip Krainčanić

Marko Mišković, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Milo Đurašković, vlasnik „Nibens grupe“, koji je sa Miškovićima učestvovao u poslu sa putarskim preduzećima, osuđen je na četiri godine i tri meseca zatvora i novčanu i kaznu od šest miliona dinara zbog utaje poreza, kao i zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica u slučaju oštećenja Kruševačke fabrike maziva (FAM).

Sud je naredio da Đurašković na ime protivpravne imovinske koristi stečene po osnovu neizmirenog poreza na kapitalni dobitak fizičkog lica u budžet Republike Srbije uplati iznos od oko 142,8 miliona dinara u roku od 30 dana od dana pravnosnažnosti presude. Ðuraškoviću i Miškovićima sud je juče ukinuo meru zabrane napuštanja boravišta, tako da će im biti vraćeni pasoši.

Tročlano veće presudu je donelo većinom glasova, što znači da jedan od sudija nije bio saglasan.

Miškovići i Ðurašaković su ranije zbog nedostatka dokaza pravosnažno oslobođeni optužbi da su zloupotrebama oštetili putarska preduzeća.

Pročitajte i ovo:

 

Ostali optuženi dobili su kazne od osam meseci do tri godine zatvora.

Specijalni sud osudio je juče saradnike Mila Ðuraškovića zbog oštećenja FAM-a. Rista Ristić osuđen je na tri godine zatvora, na po dve godine zatvora osuđeni su Dejan Jeftić, Boro Jelić, Branislav Jovanović i Ljiljana Kostić, dok je Srđan Filipović dobio kaznu od godinu i po dana zatvora. Ðurašković i saradnici moraju u roku od tri meseca od pravosnažnosti presude solidarno da uplate 2,8 milijardi dinara za nadoknadu štete preduzeću FAM.

Živojin Petrović i Jadranka Bardić su osuđeni na po osam i šest meseci kućnog zatvora zbog pomaganja Marku Miškoviću u utaji poreza.

Svima je suđenje ponovljeno po nalogu Apelacionog suda u Beogradu.

Ovo će je druga prvostepena presuda u ovom slučaju, pošto je prvu 2017. godine delimično ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi. I na novu presudu tužilaštvo za organizovani kriminal i odbrana imaće pravo žalbe u roku od 30 dana.