Mladen Šarčević
Tanjug/Dragan Kujundzic
Mladen Šarčević

Tanjug/Dragan Kujundzic

Mladen Šarčević, Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Šarčević je rekao Tanjugu da je od letos pripremljena onlajn nastava, kako bi učenici i studenti mogli neometano da prate predavanja i naveo da je snimljen materijal za mesec dana unapred.

"Imamo nastavu koja se emituje na RTS planeti, kao i u Sandžaku, na području Novog Pazara za bošnjačku manjinu, na području Bujanovca...RTV u Vojvodini prenosi snimljenu nastavu", navodi ministar.

Da li poštujete mere protiv koronavirusa?

 

Dodaje da je Ministarstvo od Unicefa dobilo i platformu za praćenje nastave, te da se snima velika količina materijala.

"Počeli smo da snimamo jako mnogo, imamo više od 200 časova za predmete srednjih stručnih škola", kaže Šarčević.

Ističe da postoji mogućnost da se škole zatvore u određenoj regiji, ukoliko dođe do znatnog pogoršanja epidemiološke situacije, ali i da to neće uticati na ostale škole u zemlji.

"Što da se zatvore škole u celoj Srbiji, zbog jedne regije, ali o tome će da odluči Krizni štab", naglasio je Šarčević.

Korona, Srbija, Beograd

Tanjug/Nikola Anđić

Korona, Srbija, Beograd, Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Naveo je da trenutno oko dva odsto osnovaca i srednjoškolaca prati onlajn nastavu i istakao da je u obrazovnim ustanovama mnogo manje novooboelih, nego u drugim ustanovama.

Izneo je podatak da je oko 60 učenika osnovnih i srednjih škola trenutno obolelo od kovida-19, navodeći da je od tog broja oko 62 odsto osnovaca i 38 odsto srednjoškolaca pozitivnih na koronu.

Kaže i da među studentima koji su u domovima, nema nijednog obolelog od korone, te da u Studentskom centru, u kome trenutno boravi 7.600 studenata, nema inficiranih. Šarčević ističe da se u školama sprovode stroge kontrole u borbi protiv širenja virusa korona.

"Sprovode se stroge kontrole, ali izlaske učenika van školskih ustanova ne mogu da kontrolišu ustanove", rekao je Šarčević i podvukao da trenutni sistem odvijanja nastave za sada funkcioniše dobro.