DA LI JE OVO JEDINSTVEN SLUČAJ U SRBIJI Milanka je punih 40 godina na Birou, nema dana radnog staža, a podnela je zahtev za penziju

"Redovno sam pratila i oglase, predavala molbe i bilo je tu jako puno, jako puno zalaganja", priča Milanka.

Penzija, Kikinda
Penzija, Kikinda, Foto: Printskrin

Milanka Radočaj iz Kikinde je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje pune četiri decenije, što je nečiji ceo radni vek. Iako nema nijedan dan radnog staža, podnela je zahtev za penziju. Ipak, po zakonu nema prava na nju, jer nije uplaćivala penzijsko osiguranje.

Milanka Radočaj uskoro puni 60 godina, a navršilo se ujedno i 40 godina kako je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Kikindi bez ijednog dana radnog staža.

Po profesiji mašinski tehničar metalobrusač Milanka se i dalje redovno na svaka tri meseca javlja službi za zapošljavanje. Nakon četiri decenije evidencioni karton prepun, a radna knjižica potpuno prazna.

"Redovno sam pratila i oglase, predavala molbe i bilo je tu jako puno, jako puno zalaganja", priča Milanka.

U filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u Kikindi kažu da su Milanki Radočaj redovno nuđene mogućnosti zaposlenja, ali ona nikada nije uspela da realizuje to kod poslodavaca.

Šalter
Šalter, Foto: Alo!/ Dejan Briza

"Mi sada postavljamo pitanje u stvari da li je ta gospođa Radočaj bila na našoj evidenciji da bi ostvarila pravo na rad, da bi našla posao ili je bila na evidenciji da bi ostvarila neka druga prava: dečji dodatak ili pravo na beneficije prilikom odlaska na letovanje, za uzimanje vaučera?", navodi Jelena Mitrović, direktorka filijale NSZ Kikinda.

Zašto je Milanka želela da bude na birou

Milanka je rekla da su je pitali zašto želi da bude na evidenciji.

"Ako imam pravo kao i oni koji rade, ako imam pravo da se prijavljujem redovno – pustite me da se prijavljujem do kraja, do moje neke starosne granice, pa možda će jednog dana biti donet zakon da ja mogu da ostvarim nešto", objasnila je Milanka.

Prava iz domena penzija reguliše republički PIO fond. U kikindskoj filijali niko nije hteo da pred kamerama komentariše ovaj slučaj.

Biro NZS red čekanje
Biro NZS red čekanje, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Kako su nam saopštili u kikindskoj filijali republičkog Fonda za penziono i invalidsko osiguranje slučaj Milanke Radočaj je zaista jedinstven, ali napominju da lica uz adekvatne godine starosti nemaju pravo na penziju bez minimum 15 godina radnog staža.

Koji je Milankin motiv

Na nagovor supruga Milanka Radočaj je PIO fondu podnela zahtev za penziju, iako nema ni jedan dan radnog staža.

"Znači, ona ima staža na birou! Ovi u PIO kažu ona nije plaćala penziono. Pa, nije ona kriva što nije radila", kaže njen suprug Stevo Radočaj.

Milanka želi da bude glas svih domaćica.

"Imam motiv tako da budem glas svih žena u Srbiji, da pokažemo da mi žene domaćice isto vredimo, da nismo uzalud živele na ovoj planeti", rekla je Milanka.

U nekim zapadnim zemljama u ovakvim slučajevima lice dobija minimalnu penziju, jer nije odgovorno što niko nije uspeo da mu omogući zaposlenje

Povezane vesti

 • Korisnik: zix
  14/02/2020 - 14:33
  Posao se traži a ne čeka da mu neko ponudi. Da je htela radila bi.
 • Korisnik: eferim
  14/02/2020 - 14:10
  Penzija nije socijalna pomoć, a nije ni milostinja države. Penzija je namenska štednja. Ko je štedeo, odnosno uplaćivao deo svojih prihoda u zajednički fond, taj ima i ušteđevinu, odnosno penziju. I sad neko ko za ceo život nije ništa uštedeo, želi da manipulacijama prisvoji tuđu ušteđevinu. Gospođa treba da konkuriše za socijalnu pomoć, a o vome ne treba ni pisati.
 • Korisnik: Miki
  14/02/2020 - 13:47
  U Hrvatskoj donešen zakon da i takvi slućajevi bez dana radnog staža će od 2021 godine dobivati oko 150 eura mjesećno!
 • Korisnik: Anita
  14/02/2020 - 11:02
  U ovoj drzavi nista ne funkcionise, 15 godine moras da imas radni staz da bi ostvario penziju, a kojim slucajem da imas 14.5 godina radni staz penziju opet neces dobiti.Znaci drzava pojela pare od doprinosa.U zapadnom svetu iako imas samo 5 godine radnog staza dobices neku peniziju, iako nisi nista radio opet ces dobiti.
 • Korisnik: Rasa
  14/02/2020 - 10:25
  Pa ko je kriv sto Ona nije radila,da nisam ja kriv ili Tito. Po zakonu u EU Nemacka i Autrija a njima tezimo kada su svi drugi zakoni bitni za ekologiju,registraciju,godine starosti e tu imtrrba da budemo i za Radnicka prava i ovoj zeni dati minimalnumpenziju od 25h jer tako to rade Nemci.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi