Vrućina, plaža, sunčanje, Ada Ciganlija
Alo!/Vladimir Marković
Vrućina, plaža, sunčanje, Ada Ciganlija

Alo!/Vladimir Marković

Vrućina, plaža, sunčanje, Ada Ciganlija, Foto: Alo!/Vladimir Marković

 

*Jak pljusak pogodio brojna mesta u Srbiji

*Prema najavama, jednako kišovito vreme očekuje nas sutra

*Najveći problem su visoke temperature, koje u kombinaciji negativno utiču na zdravlje stanovništva

 

U narednih sedam dana u Srbiji se očekuju česte smene sunca i oblaka, a kiša će danas i sutra pljuštati u većem delu Srbije, kaže meteorolog Đorđe Đurić!

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, visoka temperatura i česti pljuskovi doneće i veliku sparinu, pa ćemo u narednim danima jako teško disati. Ipak, nakon nekoliko kišnih i oblačnih dana već od nedelje u našu zemlju vraća se pravo tropsko leto sa puno sunčanih sati.

Na udaru astmatičari i srčani bolesnici

Doktorka Branka Grujić ističe da će ova vremenska klackalica, a pogotovu sparina, najteže pasti astmatičarima, kardiovaskularnim i plućnim bolesnicima.

- Kada je velika vlaga, kako se najavljuje da će biti, najviše nam dolaze astmatičari, kardiovaskularni i plućni bolesnici. Kod njih se najčešće javljaju gušenje, vrtoglavica, pad pritiska i čudan bol u grudima, koji ne umeju da objasne. Velika vlaga, ipak, najteže pada psihijatrijskim bolesnicima, koji se jako uznemire i najvažnije je da tokom takvog perioda redovno uzimaju svoju terapiju - upozorava Grujićeva.

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić kaže da nas ove nedelje očekuje često smenjivanje vrelih i sunčanih sa oblačnim i kišovitim danima.

- Maksimalne temperature će danas ići do 30 stepeni, a uprkos visokoj temperaturi, zbog povremenih pljuskova biće dosta prijatnije nego prethodnih dana. Tek ponegde u Srbiji očekuju se i grmljavine. Slično vreme zadržaće se i sutra, ceo dan će se smenjivati sunce i oblaci, ali će biti nešto toplije i sparnije, pa ćemo jako teško disati.

Poslednja tri radna dana ove nedelje obeležiće sunčano vreme, a u većini gradova neće pasti ni kap kiše. Najtopliji dan biće petak, kada će živa u termometru stići i do paklenog 35. podeoka - kaže Đurić i dodaje:

Vrućina, Beograd

Alo!/ Masanori Jošida

Vrućina, Beograd, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

- Novi pljuskovi stižu sa severa već u petak uveče, zbog čega će u subotu biti nešto hladnije i promenljivo oblačno. Međutim, nakon ovih nekoliko kišovitih dana od nedelje nam ponovo stiže pravo letnje vreme sa puno sunca i temperaturama iznad 30 stepeni, bez kiše na vidiku - prognozira Đurić.

BONUS VIDEO: Beograđani otkrili šta rade na plus 40: Muke tek predstoje!