Meteorolozi objavili DUGOROČNU vremensku prognozu: Stiže "zver sa istoka"
alo.rs
Vremenska prognoza, vreme
Vremenska prognoza, vreme, Foto: Alo.rs/ Ilustracija/ Tanjug/ Shu

Proleće zvanično počinje za manje od šest nedelja, nakon ravnodnevnice 20. marta, dok ovaj poslednji mesec zime sneg pogađa pojedine delove Evrope.

Meteorolozi AccuWeather-a su objavili detaljnu prognozu za proleće ove godine, navodeći da ono može da liči na proleće 2018. godine, kada je "Zver sa istoka" donela talas hladnog vazduha.

ANKETA:

Da li redovno pratite vremensku prognozu?

 

Oni predviđaju da će u južnoj Evropi, olujni talas koji je zahvatio prvo zapadnu, a potom i taj deo Evrope tokom zime, ostati aktivan i početkom proleća. Tako će se, prema njihovoj najavi, toplo vreme vratiti u delove Evrope već tokom marta i vladaće i u aprilu i maju, dok će drugi delovi morati duže da čekaju na njega.

Tako se navodi da se očekuje da će oluje ići preko Francuske, zatim Italije i Balkana, posebno tokom marta, što je neuobičajno za ovo doba godina, navodeći da su primetili da će ovo biti neobičan trend za proleće jer oluje obično idu prema sjeveru u to doba godine.

"Ovaj južni talas oluja oslabiće do kraja proleća, ali do maja će šteta biti načinjena na jugu", rekao je viši meteorolog AccuWeather-a Tajler Rojsa.

Inače, kako se oluje budu približavale području Sredozemnom moru, mogu povući sa sobom i više vlage, što će dovesti do jakih kiša i grmljavinskih oluja širom Italije i duž zapadne obale Balkanskog poluostrva.

Ovo će uvećati rizik od pojave poplava već na početku ovog godišnjeg doba, a naročito će to biti u krajevima pogođeni jakim kišama krajem 2020. godine.

Moguće je da u martu bude kratkotrajnog kasnog snega u ovom regionu Evrope.

Jug Evrope pogodiće i suvlje vreme tokom kraja aprila i maja, tada će se olujni oblaci seliti na sever Evrope.

Tako će nakon jedne od najsnežnijih zima u posednjih pet godina u pojedinim delovima Evrope, mnogi Evropljani će se možda radovati proleću i povratku toplog i sunčanog vremena.

"Proleće će kasniti, ali neće biti uskraćeno", rekao je Rojs.

Tako će se hladnoća zadržati u martu u delovima Irske, Velike Britanije, južne Skandinavije, Nemačke i zapadne Poljske. Hladni, mokri i snežni uslovi kroz veći deo proleća će možda dovesti do odlaganja sadnje useva na području zapadnog dela kontinenta.

Meteorolozi AccuWeather-a navode da je da se u većem delu evropskog kontinenta porast temperature očekuje tokom aprila i maja, dok istočnu Evropu očekuje lepše i toplije vreme tokom proleća, uz mogućnost nekoliko hladnijih dana.

Pročitajte još: