Meteorolozi objavili DUGOROČNU vremensku prognozu: Stiže "zver sa istoka"

Alo.rs/Mondo/A.J. | vesti 2021-02-16 21:54:49 2021-02-16 21:54:49

"Proleće će kasniti, ali neće biti uskraćeno", poručili su meteorolozi

Proleće zvanično počinje za manje od šest nedelja, nakon ravnodnevnice 20. marta, dok ovaj poslednji mesec zime sneg pogađa pojedine delove Evrope.

Meteorolozi AccuWeather-a su objavili detaljnu prognozu za proleće ove godine, navodeći da ono može da liči na proleće 2018. godine, kada je "Zver sa istoka" donela talas hladnog vazduha.

ANKETA:

Da li redovno pratite vremensku prognozu?

 

Oni predviđaju da će u južnoj Evropi, olujni talas koji je zahvatio prvo zapadnu, a potom i taj deo Evrope tokom zime, ostati aktivan i početkom proleća. Tako će se, prema njihovoj najavi, toplo vreme vratiti u delove Evrope već tokom marta i vladaće i u aprilu i maju, dok će drugi delovi morati duže da čekaju na njega.

Tako se navodi da se očekuje da će oluje ići preko Francuske, zatim Italije i Balkana, posebno tokom marta, što je neuobičajno za ovo doba godina, navodeći da su primetili da će ovo biti neobičan trend za proleće jer oluje obično idu prema sjeveru u to doba godine.

"Ovaj južni talas oluja oslabiće do kraja proleća, ali do maja će šteta biti načinjena na jugu", rekao je viši meteorolog AccuWeather-a Tajler Rojsa.

Inače, kako se oluje budu približavale području Sredozemnom moru, mogu povući sa sobom i više vlage, što će dovesti do jakih kiša i grmljavinskih oluja širom Italije i duž zapadne obale Balkanskog poluostrva.

Ovo će uvećati rizik od pojave poplava već na početku ovog godišnjeg doba, a naročito će to biti u krajevima pogođeni jakim kišama krajem 2020. godine.

Moguće je da u martu bude kratkotrajnog kasnog snega u ovom regionu Evrope.

Jug Evrope pogodiće i suvlje vreme tokom kraja aprila i maja, tada će se olujni oblaci seliti na sever Evrope.

Tako će nakon jedne od najsnežnijih zima u posednjih pet godina u pojedinim delovima Evrope, mnogi Evropljani će se možda radovati proleću i povratku toplog i sunčanog vremena.

"Proleće će kasniti, ali neće biti uskraćeno", rekao je Rojs.

Tako će se hladnoća zadržati u martu u delovima Irske, Velike Britanije, južne Skandinavije, Nemačke i zapadne Poljske. Hladni, mokri i snežni uslovi kroz veći deo proleća će možda dovesti do odlaganja sadnje useva na području zapadnog dela kontinenta.

Meteorolozi AccuWeather-a navode da je da se u većem delu evropskog kontinenta porast temperature očekuje tokom aprila i maja, dok istočnu Evropu očekuje lepše i toplije vreme tokom proleća, uz mogućnost nekoliko hladnijih dana.

Pročitajte još:

Expand player
Pogledajte više