Ukleto brdo Pljačkovica
V.P.
Ukleto brdo Pljačkovica

V.P.

Ukleto brdo Pljačkovica, Foto: V.P.

*Izmerena radioaktivnost od 236.000 bekerela po kilogramu

*Mesto kod Vranja poznato po neslavnoj statistici

*Prve žrtve su bili radnici vodovoda koji su poslati na teren da saniraju posledice bombardovanja repetitora

 

Pre 20 godina NATO bombarderi po prvi put gađali su brdo Pljačkovica iznad Vranja, koje je bilo „legitimna“ meta s obzirom da su tu bili postavljeni repetitori televizijskih i radio stanica.

Avio bombe pale su na svega nekoliko stotina metara od poslednjih kuća u Vranju. U danima koji su usledili Pljačkovica je još četiri puta bila gađana, a pretposlednji put i municijom sa osiromašenim uranijumom.

Pročitajte još:

Snimci bombardovanja Pljačkovice gotovo su neizostavni detalji svakog priloga ili dokumentarnog fima kada se govori o agresiji NATO na SRJ. Takođe, njihova vrednost je utoliko postala veća, kada se saznalo da je Pljačkovica gađana osiromašenim uranijumom.

Na njima se vide oblaci prašine, dima, zemlje i kamenja, koje je vetar razvejao po Vranju i okolini.

Čestice uranijuma su, pretpostavlja se, dospele u lanac ishrane, te 20 godina posle Vranje i Pčinjski oklrug prednjače po broju maligniteta u čitavoj Srbiji.

Danica Grujičić, naš čuveni neurohirurg zajedno sa svojim timom ranije je govorila o tome kako su sakupili najmanje deset očiglednih dokaza da je NATO tokom bombardovanja 1999. osiromašenim uranijumom trajno ugrozio zdravlje građana Srbije.

Pljačkovica

Youtube Printscreen

Pljačkovica, Foto: Youtube Printscreen

Jedna od tih tačaka tiče se upravo brda Pljačkovica. Tamo piše:

Sedam od osam radnika vodovoda u Vranju umrlo je do danas od raka, pošto je posle bombardovanja radilo na brdu Pljačkovica, koje je gađano osiromašenim uranijumom. Osmi radnik se leči od raka.

Ukleto brdo Pljačkovica

V.P.

Ukleto brdo Pljačkovica, Foto: V.P.

Inače, u avetinjsko selo Pljačkovicu iznad Vranja, gde je tokom bombardovanja 1999. NATO sručio gotovo 2.000 projektila, skoro dve decenije niko ne dolazi. Urušene kuće zarasle su u korov, a kilometrima okolo nema života.

Posle bombardovanja Pljačkovice izmereno je zračenje od čak 236.000 bekerela po kilogramu. Reč je o jonizujućem zračenju 8.000 puta većem od dozvoljenog. To je i razlog zbog čega meštani veruju zašto je broj obolelih od karcinoma u ovom kraju povećan 12 puta.

U Pljačkovici je nekada bilo dvadesetak kuća i oko 80 duša. Sada je to selo smrti.

BONUS VIDEO: Pitali smo građane šta misle o Borisu Džonsonu - jedan odgovor je HIT