Novac pare štednja bogatstvo
Shutterstock
Novac pare štednja bogatstvo

Shutterstock

Foto: Shutterstock

* Oko dve trećine ispitanika navelo je da najčešće mogu da uštede do 6.000 dinara.

* Međutim, broj građana koji uspeva da sa strane stavi nešto veće iznose u stalnom je porastu u protekle tri godine

* Tako ove godine 25 odsto njih mesečno sačuva od 6.000 do 20.000 dinara, četiri odsto više nego prošle i 11 procenata više nego 2016

Približno jedna trećina građana, njih 31 odsto, zadovoljna je sumom koju trenutno može da izdvoji za štednju, a zadovoljstvo iznosom štednje u blagom je porastu u proteklih pet godina.

 

- Štednju smatra važnom dve trećine ispitanika, a nešto više od trećine veoma važnom. Najznačajnija je građanima koji imaju između 30 i 49 godina.

- Dinarska štednja građana, prema podacima NBS, u oktobru je iznosila gotovo 75 milijardi dinara, a devizna 10,6 milijardi evra.

S druge strane, 43 procenta štediša nije zadovoljno iznosom koji stave sa strane, što je četiri odsto manje nego lane. Kad je reč o zainteresovanosti građana za štedne proizvode banaka i drugih finansijskih institucija, ona je veća za devet procenata nego prošle godine, a na listi prednjače oročena štednja, štednja po viđenju i životno osiguranje, kao vrsta štednog proizvoda. Srbi i dalje ne dižu ruke od štednje u gotovini i to kod kuće u tzv. slamarici ili u sefu, ali taj procenat je na najnižem nivou u proteklih sedam godina i iznosi 23 odsto, što je upola manje u odnosu na 2013.

Stvaranje finansijskih rezervi za hitne slučajeve je i dalje najčešći motiv za štednju i to kod 73 odsto ispitanika, što je sedam procenata više nego prethodne godine. Na drugom mestu su manje i veće nabavke i renoviranje, za koje se izjasnilo 32 odsto građana, šest odsto više nego 2018. godine.

Pročitajte još:

Ako bi se na računu ispitanika iznenada našlo 30.000 dinara, njih 82 odsto bi deo tog iznosa stavili na svoj tekući račun, u štednju po viđenju ili neku vrstu oročene štednje. Svaki četvrti bi dobijeni novac u celosti odmah spiskao, a njih 14 odsto bi čitavu sumu ostavilo sa strane. Prosečan iznos koji bi ispitanici sačuvali od navedene svote je 13.324 dinara.

BONUS VIDEO: Oteta maloletna deca Slavice Burmazović vratila su se u Srbiju!

 

Komentari (1)

cus

30.10.2019 13:01

oni sa 20000 hahaaaaa