Mesari nam podvaljuju crkotine na najpodmukliji način - obratite pažnju na jednu stvar čim uđete u radnju!

Alo!/ Dejan Briza
Za razliku od evropskih marketa u kojima se na posebnim gondolama hrana pred istekom roka trajanja prodaje po ceni nižoj i do 70 odsto, ko nas se ovakav način prodaje skoro da ne postoji.
Trgovci, posebno oni manji, koriste razne trikove kako bi nam podvalili bajatu robu. I najčešće u tome uspevaju.

Alo!/ Rajko Ristić
Limuntus i kamilica za svež izgled mesa
Kako bi delovalo svežije, u meso se dodaju vinobran, limuntus i vitamin C koji mu veštački produžavaju rok trajanja. Takođe, pileće, svinjsko i juneće meso umaču se u čaj od kamilice kako bi se izgubio neprijatni miris od dugog stajanja.
Svetlo i začini kriju bajato meso
U pojedinim mesarama, frižideri imaju crveno ili ljubičasto svetlo kako bi kupcima meso delovalo kao da je tek izašlo iz klanice.

Foto Rajko Ristić
Meso koje je već počelo da menja boju i da se suši od stajanja, mesari uvaljaju u pikantne začine i ulje, pa ga prodaju kao marinirane specijalitete, a najlakši način da se nekome „uvali“ bajato meso je da se od njega naprave pljeskavice i ćevapi.
Rok trajanja – nepoznat
Trgovci često prekucavaju rok trajanja, ili ga prelepljuju papirom na kojem piše znatno duži nego što ustvari jeste. Ukoliko je moguće, rok trajanja razmažu, pa se umesto dana i meseca vidi samo zarmazana crna mrlja. Ukoliko je rok odštampan na plastičnoj ambalaži, trgovci ga često samo izgrebu.
