Među žrtvama kovida najviše je starijih srčanih bolesnika! Ako osetite sledeće simptome, odmah se javite lekaru

Svedoci smo gubitka mnogih života zbog pandemije koronavirusa.

Lekar, doktor, pregled, bolest, bolnica
Lekar, doktor, pregled, bolnica, Foto: Shutterstock, ilustracija

Među žrtvama, prema statističkim podacima, najviše je kardiovaskularnih bolesnika. Zato je veoma važno da se, ako ste srčani bolesnik, a uz to ste zagazili u sedmu deceniju, strogo pridržavate preventivnih mera i redovno se konsultujete sa svojim kardiologom.

Jedan od najčešćih predznaka srčanog problema jeste neprijatnost u grudima. Uglavnom se može javiti kad ugrušak zatvori krvni sud i srčani udar već počinje.

- Tad ćete verovatno osetiti bol, stezanje ili pritisak na grudni koš, neko taj osećaj opisuje kao da mu je slon seo na grudi, neko kao da je nešto krenulo da ga štipa iznutra ili da peče - objašnjava dr Predrag Radojković, kardiolog. - Kakogod opisan, osećaj nelagode najčešće traje nekoliko minuta, bilo da čovek miruje ili da je fizički aktivan.

Jedan od tipičnih simptoma srčanog udara je i bol koji se širi od grudnog koša nadole, niz levi deo tela. Ipak, kod nekih ljudi se javlja i samo u levoj ruci, bez početnog bola u grudima. Može se širiti i nagore ka vilici i vratu.

Bolnica nega baka lekar
pacijent, lekar, Foto: Shutterstock

- Ukoliko odjednom osetite vrtoglavicu ili da niste stabilni na nogama dok radite nešto što inače radite bez problema, poput penjanja uz stepenice ili iznošenja kesa sa namirnicama iz gepeka, morate posetiti lekara - dodaje naš sagovornik.

- Ovakva vrsta velikih promena u dnevnoj rutini bolji je znak da nešto nije u redu od svih onih malih probadanja u grudima koje vas često više i uplaše.

Stručnjaci dodaju i to da veliki umor ili neobjašnjiva slabost, koja zna da traje i danima, može da bude simptom problema sa srcem, naročito kod žena. Takođe, oticanje nogu, stopala i zglobova može ukazivati da vam srce ne pumpa dovoljno snažno krv, već se previše krvi zadržava u venama, što izaziva oticanje. Slab rad srca otežava bubrezima da prerade i izbace višak vode i soli iz organizma, zbog čega se javlja otok po telu.

Prema rečima stručnjaka, u većini slučajeva uporni kašalj nije predznak srčanog oboljenja, ali ako već imate neku kardiovaskularnu bolest, nemojte ga ignorisati. Dugotrajan kašalj praćen beličastim ili rozikastim ispljuvkom upozorava da srce slabije radi, zbog čega se krv sliva u pluća, koja se iskašljava.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi