Dejan Nestorović
privatna arhiva
Dejan Nestorović

privatna arhiva

Matursko odeljenje: Dejan Nestorović sa drugaricama i razrednom, Foto: privatna arhiva

Jedan od deset najboljih učenika ratne generacije Medicinske škole sa domom učenika „Sestre Ninković“ u Kragujevcu za alo.rs svedoči o trenucima uoči NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, zebnjama i nadi da rata više nikada ne bude.

Pročitajte još:

 

Dejan Nestorović

privatna arhiva

Dejan Nestorović, Foto: privatna arhiva

Odjednom je pored škole protutnjalo neko vozilo, praveći strašnu buku. Profesorka je pogledala kroz prozor i rekla: „Auu, deco, ovo je tenk!“ I dalje nismo verovali da se nešto sprema, a profesorka je hrabro stajala i držala čas. Moj repati drug Vlada Čabrić je celog časa na papiru slikao neku ružu i smireno mi rekao: „Važno je da se svi mi volimo“. Nisam ga tada razumeo, ali 20 godina kasnije jesam. Prve bombe su pale na grad nepuna dva sata posle našeg časa filozofije. Stigao je „Milosrdni anđeo“, koji je bombardovao SRJ ukupno 78 dana. Maturu smo polagali pod bombama i brzo smo postali jaki i hrabri, dok je naša profesorka Biljana Stošic Ilić načelnik Šumadijskog Okruga i marljivim radom brine o hiljadama porodica - kaže Dejan Nestorović, borac za ljudska prva i direktor nevladine organizacije „Sigurna pozicija“.

Preporučujemo i ovo:

 

- Žao mi je svih žrtava, bole i srpske i albanske. Rat se mogao izbeći, a celom regionu su danas potrebni mir, napredak i pristojan život. Mala Milica Rakić je simbol stradanja 1999. i opomena da na Balkanu više nikada ne bude rata. Danas, 20 godina kasnije, naše društvo se zalaže za mir, pristojnu Srbiju i dobro veze i saradnju sa celim regionom i albanskim narodom. Vreme netrpeljivosti je prošlost, a Srbija je doživela infrastrukturni bum i stabilizovala ekonomiju. Predsednik Vučić užurbano radi na izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd – Drač, putu pomirenja i napredka. “Važno je da se svi volimo”, je rečenica koja još odzvanja u mojim mislima i kojom se vodim u svom životu i radu – dodao je Nestorović, koji je postao mirotvorac i borac za ljudska prva u čitavom regionu, pogotovu na Kosovu gde intezivno radi na pomirenju srpskog i albanskog naroda.