Matija Bećković
Alo! / D. Briza
Matija Bećković

Alo! / D. Briza

Matija Bećković, Foto: Alo! / D. Briza

Inače, kako pišu crnogorski mediji, rešenjem crnogorske granične policije ulazak u Crnu Goru, pored Bećkovića, zabranjen je i istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, kao i srpskom političaru i pravniku Dejanu Miroviću.

Kako se navodi, starešinama na svim graničnim prelazima je dostavljen spisak osoba koje ni slučajno ne smeju da uđu u zemlju, jer ugrožavaju nacionalnu sigurnost Crne Gore.

Inače, srpski intelektualci kojima je zabranjen ulazak bili su najavljeni kao govornici na manifestaciji povodom proslave 100. godišnjice Podgoričke skupštine 1. decembra.

Pročitajte još:

Kao glavni razlog zabrane navode se njihove ranije izjave, koje su, prema proceni crnogorskih bezbednosnih službi, opasnost po sigurnost države.

Podsetimo, o zabrani ulaska Bećkoviću u Crnu Goru spekulisalo se još krajem avgusta, kada je najava njegovog dolaska u Budvu na festival književnosti „Ćirilica“ bila propraćena salvom negativnih komentara.

Tada se oglasila i vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS), koja je dolazak srpskog akademika Bećkovića videla kao „udar u temelje države“ Crne Gore. Naime, u saopštenju budvanskog DPS-a Bećkoviću je zamerena dosetka u kojoj je Crnogorce nazvao „Montenegrinima koji ispunjavaju milom ono što je okupator pokušao silom“, te da je onima koji se izjašnjavaju kao Crnogorci ostalo još samo da „promene pol“.