Bolnica
Printscreen
Bolnica

Printscreen

Foto: Printscreen

Nakon gašenja kompanije "Kriosejv", švajcarske banke za matične ćelije, genetski materijal koji su roditelji iz Srbije ostavili ovoj firmi na čuvanje prebačen je u Poljsku.

Zbog problema sa kojima se susretala ova kompanija nju je otkupila poljska banka matičnih ćelija "Famikord" u koju je navodno transportovano oko 250.000 matičnih ćelija koje su ranije čuvane u Švajcarskoj, a brojne malverzacije dovele su do toga da švajcarsko ministarstvo zdravlja "Kriosejvu" oduzme licencu za rad.

Devojčica vrištala i povraćala sluz! Umesto vode u flašici bio otrov!

AUTOR: Alo.rs/I.L. DATUM I VREME: 19.09.2019. 11:24 Nikome nije jasno otkud asepsol u flašici za vodu! Hitna pomoć, Foto: Alo!/Rajko Ristić Jeziv slučaj, u kom dete nije pretrpelo teže posledice samo zahvaljujući tome što je na vreme stiglo do lekara, dogodio se u vrtiću "Naša radost" u Rači Kragujevačkoj.

Predstavništvo ove banke matičnih ćelija u Srbiji je zatvoreno, a porodice koje su dale na hiljade evra ostale su bez odgovora. Stigao je tek po koji mejl u kome se navodi da je "Krio sejv" sklopio ugovor sa svojim podizvođačem PBKM čija evropska laboratorija je u Varšavi.

Suma koju su roditelji izdvajali kreće se od 1580 do 1780 evra u zavisnosti od izabranog paketa, prema informacijama sa njihovog zvaničnog sajta.

Poznati hirurg ugradio silikone starleti o trošku države! Palo veliko hapšenje

AUTOR: Alo.rs/Kurir/I.L. DATUM I VREME: 19.09.2019. 08:54 Doktor dobio novac u kešu za estetsku operaciju, ali je hteo da uzme novac i od RFZO! Goran Azanjak, hirurg, Foto: Printskrin/Facebook Doktor Goran Azanjak (55), jedan od najpoznatijih plastičnih hirurga u Srbiji i rukovodilac odeljenja za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Kliničkom centru u Kragujevcu, uhapšen je zbog silikona koje je ugradio izvesnoj T.

Roditelji u Srbiji poverili su između 8.000 i 10.000 uzoraka matičnih ćelija svoje dece i za čuvanje na 20 godina platili po 1.800 evra. Ima indicija da ovi uzorci nisu ni uzeti po predviđenoj proceduri bez koje bolnice odbijaju da ih u slučaju potrebe koriste.

Do dobijanja zvaničnog obavestenja o statusu kompanije "Kriosejv" Uprava za biomedicinu Srbije obavestila je direktore zdravstvenih ustanova koje imaju porodilišta da stave van snage ugovore sa ovom kompanijom.

Bolnica

Alo!/Dejan Briza

Foto: Alo!/Dejan Briza

I Novosti navode da su svi uzorci iz "Kriosejva", oko 250.000, prebačeni u poljsku "Famikord banku". Neki tvrde da bi bez toga deponovane ćelije propale, jer je "Kriosejv" ostao i bez tečnog azota pomoću kojeg se one čuvaju na minus 180 stepeni.

Advokat Rastko Petaković je angažovao istražitelje u Švajcarskoj da provere poslovanje ove banke čija ispostava u Srbiji je od 2017. godine u vise navrata bila u finansijskoj blokadi. On kaže i da su ćelije njegovog i još jednog deteta iz Srbije propale jer su transportovane na neodgovarajući način.

Pročitajte i:

 

BONUS VIDEO: Vučić se brecnuo na konferenciji za novinare