Marina iz Kraljeva razvila nesvakidašnji biznis. Pravi slatko, a nikada ne biste pogodili šta koristi kao glavni sastojak
Jedinstveno
Slatko se pravi od šljiva, dunja, malina, jagoda.. Ali, da li ste znali da se ova tradicionlana srpska poslastica može spremiti i od cvetova ljubičica i jorgovana?
,,Za teglu od jednog kilograma slatka potrebno je 300 grama svežih cvetova ljubičica, strpljivo dovojenih od latica, četvrt litra vode, jedan kilogram šećera, kašičica limuntusa i kolutovi limuna po ukusu“, priča Marina i dodaje. Za kuvanje slatka od jorgovana potrebna je ista količina cvetova , šećera i vode,kao za slatko od ljubičica, s tim što se ne stavlja limuntus, jer je za ukus i miris dovoljan jak i prijatan miris jorgovan”, otkiva tajnu pripremanja Marina Lukić Cvetić iz Kraljeva.
Slatko se obavezno služi ujutru i njime bi trebalo da započne svaki dan. Da bi tokom dana bili srećni i da bi nam sve teklo lagano, prijatno i uspešno, trebalo bi, prema Marinim rečima, da svako ustane 15 minuta ranije nego obično i da za sebe pronađe ritual i vreme za sopstveno uživanje u nečemu posebnom, a to je upravo-slatko.
,,Nikako ne smemo da gosta poslužimo na plastičnom poslužavniku. Morate da imate lep, čist, gotovo izglancan poslužavnik na kojem će biti besprekorno čista i poštirkana šustikla. Lepe i čiste čaše po mogućnosti od kristala i srebrne kašičice, ako je moguće, učiniće sam ritual posluženja prijatnijim. Ako tako započne dan imaćete velike šanse da kraj dana dočekate zadovoljno i uspešno“, savetuje ova kraljevačka istoričarka umetnosti i vrhunska kuvarica.
U ,,Muzeju slatka-Kući Cvetića“ nalazi se mnoštvo predmeta za posluživanje slatkim. Tu su sve kolekcije koje su u Srbiji upotrebljivane u prethodnih 150 godina tako da gosti sami mogu da odaberu kolekciju kojom žele da budu posluženi.