Mladen Ogulinac
privatna arhiva
Slobodan Jovanović

Facebook

Marijin otac Slobodan Jovanović, Foto: Facebook

Sa druge strane, pedofili i danas prečesto i lako dolaze do svojih žrtava. Pre tačno tri godine u republičkom parlamentu jednoglasno je usvojen Zakon o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnicima, poznatom kao „Marijin zakon“. Ime je dobio po Mariji Jovanović osmogodišnjoj devojčici koja je silovana i ubijena 26. juna 2010. godine u Ledincima.

- Prethodne tri godine bilo je slučajeva pedofilije, ali u registru još uvek nema ni jednog imena. Zašto je to tako i kada će biti? Zakon je konačan i definitivan, jedna vlada ga je prihvatila, a druga usvojila, a nadam se da će treća početi da ga primenjuje - izjavio je Jovanović.

On smatra da je problem u našim sudovima koji kada sude pedofilima jednostavno ne koriste zakonsku mogućnost da osuđeni bude evidentiran u registru. Tako danas u Srbiji nema registra pedofila, ali postoji registar dužnika za neplaćene kazne i slične baze podataka.

Iz Ministarstva pravde ranije su saopštili da je registar pedofila bez upisanih podataka zato što još uvek nije doneta nijedna pravnisnažna presuda kao i da se po Zakonu, u registar upisuju podaci počinilaca koji su delo učinili i za to pravnosnažno osuđeni nakon njegovog donošenja.

Mariju Jovanović je silovao i ubio Mladen Ogulinac (52) iz Ledinaca, koji je i ranije bio prijavljivan zbog silovanja, a nedugo nakon hapšenja preminuo u Speciojalnoj zatvorskoj bolnici.