Margarin, hleb
Stock Photo
Margarin, hleb

Stock Photo

Margarin, hleb, Foto: Stock Photo

Brojne namirnice koje imaju snižen broj kalorija prepoznate su kao opasne po zdravlje, dok se iza brojnih "fit" i "fitnes" proizvoda kriju ogromne količine šećera, čije će prisustvo retko ko primetiti na pozadini ambalaže ispisano sitnim slovima. Jedna od namirnica koja je najštetnija za naše zdravlje jeste margarin.

Godinama se promoviše kao moderna zamena za maslac putem različitih reklama i promocija. Međutim, s obzirom na činjenicu da su brojne studije pokazale njegovu štetnost po zdravlje i nakon što je postalo poznato da je proces proizvodnje margarina sličan proizvodnji plastike, ni dobar marketing više nije od pomoći.

Proces pravljenja margarina sastoji se od nekoliko faza, počev od štetnih sastojaka preko jednako štetnih hemijskih procesa kao što su hidrogenizacija, deodorizacija, beljenje i bojenje, a završava se promocijom koja uprkos dokazanoj štetnosti i dalje poručuje da je margarin zdrav.

Mnogobrojne su štetne posledice unosa margarina, a sve zbog prisustva transmasnih kiselina koje nastaju tako što se prirodni sastojci jestivih ulja, nezasićene i zasićene masne kiseline, sjedinjuju sa dodatnim atomima vodonika. Kao rezultat dobijaju se potpuno neprirodna jedinjenja koja ljudski organizam nema čime da rastvori i koja se teško izbacuju iz tela.

Umesto toga, talože se na krvnim sudovima i stvaraju čvrste naslage koje lagano zaustavljaju normalan krvotok. Upravo transmasne kiseline, pored toga što su zaslužne za neobjašnjivo gojenje, glavni su izazivači bolesti krvnih sudova i srca, uključujući i srčane i moždane udare. Takođe, povezuje se i sa nastankom reumatskih oboljenja.

Ukoliko birate zdravlje, odaberite maslac, svinjsku mast ili bilo koji prirodan oblik masti.

Pročitajte još: