Margarin – jedna od kritičnijih namirnica po zdravlje ljudi

Alo.rs | vesti 2020-11-10 10:30:47 2020-11-10 10:30:47

Sve više se govori o tome da nas influenseri na društvenim mrežama bombarduju afirmativnim pričama o „zdravim“ namirnicama, koje su sve, samo ne zdrave.

Promo

Brojne namirnice koje imaju snižen broj kalorija prepoznate su kao opasne po zdravlje, dok se iza brojnih „fit“ i „fitnes“ proizvoda kriju ogromne količine šećera, čije će prisustvo retko ko primetiti na pozadini ambalaže ispisano sitnim slovima. Jedna od namirnica koja je najkritičnija za naše zdravlje jeste margarin. Godinama unazad margarin se promoviše kao moderna zamena za maslac, putem različitih reklama i promocija. Međutim, s obzirom na činjenicu da su brojne studije pokazale njegovu štetnost po zdravlje i nakon što se pročulo da je proces pravljenja margarina sličan procesu stvaranja plastike, ni dobar marketing više nije od pomoći.

Proces pravljenja margarina sastoji se od nekoliko faza počev od štetnih sastojaka preko jednako štetnih hemijskih procesa kao što su hidrogenizacija, deodorizacija, beljenje i bojenje, a završava se promocijom koja uprkos dokazanoj štetnosti i dalje poručuje da je margarin zdrav.

Mnogobrojne su štetne posledice unosa margarina, a sve zbog prisustva transmasnih kiselina koje nastaju tako što se prirodni sastojci jestivih ulja, nezasićene i zasićene masne kiseline, sjedinjuju sa dodatnim atomima vodonika. Kao rezultat dobijaju se potpuno neprirodna jedinjenja koja ljudski organizam nema čime da rastvori i koja se teško izbacuju iz tela. Umesto toga, talože se na krvnim sudovima i stvaraju čvrste naslage koje lagano zaustavljaju normalan krvotok. Upravo transmasne kiseline, pored toga što su zaslužne za neobjašnjivo gojenje, glavni su izazivači bolesti krvnih sudova i srca, uključujući i srčane i moždane udare. Takođe, povezuje se i sa nastankom reumatskih oboljenja.

Ukoliko birate zdravlje, odaberite maslac, svinjsku mast ili bili koji prirodni oblik masti.

Expand player
Pogledajte više