korona virus covid 19 presek
Alo.rs/Shutterstock
korona virus covid 19 presek

Alo.rs/Shutterstock

korona virus covid 19 presek, Foto: Alo.rs/Shutterstock

U Srbiji su od poslednjeg preseka u našoj zemlji registrovane još  2,384 osoba pozitivne na koronavirus od testiranih 13,706 .

Od posledica kovid infekcije je preminulo još 34 osobe, na respiratorima širom Srbije nalazi se  207 pacijenta.

Ukupno datih doza: 3.163.499
Ukupno građana koji su primili obe doze: 1.282.971

Presek po gradovima:

Beograd 617
NOVI SAD 136
NIŠ 99
NOVI PAZAR 66
PANČEVO 59
ŠABAC 58
KRAGUJEVAC 56
ČAČAK 54
VALJEVO 53
JAGODINA 51
SMEDEREVO 51
LESKOVAC 48
ZRENJANIN 44
KRALJEVO 44
SUBOTICA 43

Podsetimo vas na jučerašnji presek:

- Testirano: 14.544
- Pozitivno: 2.719
- Preminulo: 35
- Na respiratorima: 219

Vesić pozvao na vakcinaciju

Zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić pozvao je još jednom građane da se vakcinišu bez zakazivanja.

"Pozivam građanke i građane Beograda da se u naredna tri dana, u petak, subotu i nedelju, vakcinišu bez zakazivanja na Beogradskom sajmu. Tokom ova tri dana oni koji dođu na Sajam mogu da se vakcinišu vakcinama Fajzer i Sputnjik. Beograd pobeđuje!", napisao je Vesić.

Kon se oglasio

Epidemilog i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Predrag Kon izjavio je danas da podržava ideju masovne imunizacije stanovništva u tržnim centrima.

Pročitajte još:

Kon je gostujući na televizji "Studio B" rekao da lično zastupa ideju da se Krizni štab što više približi građanima.

- Kada ste nekom na oku i kada se vidi da ste neprekidno prisutni, veći će biti odaziv. To je jednostavno ono što očekujem - rekao je Kon.

On je još dodao da ekipa Gradskog zavoda koja je nedavno bila u jednom tržnom centru, uvidela je da vakcinacija bez problema može da se sprovodi.

- Nemam ni jednog jedinog razloga da budem protiv. Naprotiv, smatram da tako nešto treba podržati - zaključio je Predrag Kon.

Indijski soj

Indijski soj, naziva B1617, prvi je put otkriven u oktobru u Indiji. Ne zna se koliko se brzo širi, jer nije napravljeno dovoljno uzoraka. Epidemiolog Radmilo Petrović kaže da novi soj korona virusa koji je otkriven u Indiji ispituju naučnici širom sveta.

- Još ne zna koliko se proširio i da li izaziva smrtnonosnost u većoj meri od ostalih. Za sada se zna da ima sličnosti sa brazilskim i južnoafričkim sojem. Virusi mutiraju sve vreme i prave razne sojeve, to nije ništa čudno. Većina nije značajna, neki sojevi su više, a neki manje opasni. Ne mislim da su vakcine kod njih manje efikasne - kaže Radmilo Petrović.

Ptočitajte još:

Epidemiolog Radmilo Petrović kaže da je gotovo sigurno da indijski soj neće biti dramatično opasniji i prenosiviji od drugih mutiranih sojeva koji su se pojavili do sada.

- Vrlo slično će se širiti i smrtnost će biti slična. Tu se menja samo jedan antigen. Vakcine će štiti u najvećem procentu i to je najvažnije - kaže Radmilo Petrović.