Mala Milica anđeo božji!

J. Đ. | vesti 2016-03-23 22:16:02 2016-03-23 22:16:02

Mala Milica Rakić (3), koja je tragično stradala od NATO bombe za vreme agresije na SR Jugoslaviju u proleće 1999. godine i koja je postala svojevrsni simbol cele te strahote, od 2004. ima svoju fresku u manastiru Tvrdoš kod Trebinja.

privatna arhiva

Ljudi iz svih krajeva sveta koji dođu da posete tu svetinju pred njom se mole bogu i krste!

Iako zvanično nije kanonizovana, na inicijativu sada penzionisanog vladike Atanasija i uz blagoslov vladike Grigorija i pokojnog patrijarha Pavla, pet godina nakon bombardovanja je freskopisac đakon Nikola Lubardić iz Beograda u manastiru Tvrdoš u vizantijskom stilu oslikao fresku male Milice, na kojoj piše: „Sv.n.muč. (Sveta novomučenica)od NATO. Milica dete“.

Jeromonah Porfirije iz manastira Tvrdoš, u kojem se freska nalazi sada već duže od jedne decenije, za „Alo!“ priča da se vernici, a pogotovo oni koji prvi put dođu u manastir, pred tom feskom odmah zaustavljaju.

- Vernici uglavnom reaguju sa pijetetom, stanu pred fresku, prekrste se i pomole. Neki se pak iznenade, jer znaju da Milica još nije svetica, pa im bude malo čudno što je njena freska prisutna u manastiru, a strancima iz nekog razloga smeta ta freska, neki od njih su je gledali čak sa prezirom - priča otac Porfirije. Sam patrijarh Pavle je, kako priča jeromonah Porfirije, odmah pošto je freska naslikana došao do manastira da je vidi i blagoslovio ju je.

- Naš manastir je jedinstven jer ima takvu fresku i ja sam veoma srećan zbog toga jer liku tog deteta zaista jeste mesto u svetinji. Vernici dele moje mišljenje, zato i zastajkuju pred freskom sa likom male Milice. Miličini roditelji nisu dolazili. Mi smo od njih tražili odobrenje da uradimo fresku, a oni su nam rekli: „Ako želite, uradite“ - dodaje sveštenik, navodeći da je siguran da će Milica jednog dana biti proglašena za sveticu.

U to veruje i đakon Nikola Lubardić, freskopisac koji je i uradio fresku.
- Meni je svaka freska koju sam uradio draga, ali ova posebno, jer je njome jedno dete ozvaničeno kao anđeo božji. To je bilo dete, bezgrešno kao i svako drugo, a stradalo je na tako surov način. Koristio sam dve fotografije i fresku uradio u vizantijskom stilu za tri dana. Nalazi se u priprati hrama, na luku koji deli pripratu od naosa crkve. Kraj nje je pravedna Ana, majka Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca - završava Lubardić.

Mala Milica Rakić (3) poginula je 17. aprila 1999. godine u Batajnici kada je geler rasprskavajuće bombe uleteo u kupatilo i pogodio devojčicu u glavu dok je sedela na noši. Majka Dušica je napustila kupatilo samo nekoliko trenutaka ranije da maloj Milici pripremi krevet.

- Potrčao sam bos u kupatilo. Uzeo sam je, strčao niz stepenice, uleteo u kola... Nastavio sam da vozim, iako sam znao da je mrtva. Vozio sam. U bolnici, uzeli su je od mene - pričao je tada devojčicin neutešni otac Žarko.

Spomenik maloj Milici Rakić nalazi se u Tašmajdanskom parku u Beogradu.

Expand player
Pogledajte više