Hleb
Alo!/Dejan Briza
Hleb

Alo!/Dejan Briza

Hleb, Foto: Alo!/Dejan Briza

Hleb „glukofit“, koji se može pazariti u svim „Delezovim“ maloprodajnim objektima, deklarisan je kao proizvod od 300 grama, međutim, nijedna vekna tog hleba nema propisanu gramažu, a svako ko pazari taj hleb plati 300 grama, ali dobije u proseku 15 grama manje. 

„Maksi pekara“: Povećaćemo gramažu

U „Maksi pekari“ kažu da su obavili dodatnu proveru i da su od 32 uzorka, 29 u propisanoj gramaži.

- Kao odgovorna kompanija, odmah smo doneli odluku da se od sutrašnje proizvodnje težina testenog komada poveća za 10 odsto, čime ćemo u potpunosti eliminisati mogućnost odstupanja u gramaži - poručuju oni.

Tragom priče čitalaca krenuli su i novinari našeg lista i na tri različita mesta pazarili hleb „glukofit“, međutim, nijedan hleb nije imao deklarisanih 300 grama, već 282, 283 i 285 grama, uključujući i ambalažu. 

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije, rekao je za „Alo!“ da ukoliko se deklaracija o masi ne poštuje, onda u tom slučaju postoje elementi prevarne radnje.

- Odstupanje od propisane mase ne bi smelo da bude veće od pet odsto, u suprotnom možemo govoriti o sitnom potkradanju potrošača. Ipak, odstupanje bi moglo da bude najviše do 10 grama, a za sve preko toga postoji razlog za sumnju da se radi o nepoštenoj poslovnoj praksi i potkradanju potrošača. Masovna potkradanja znače veoma veliki nezakonit prihod onoga ko se služi tom radnjom - upozorio je on i dodao da danas postoje precizni aparati kojima se meri masa, kao i odnos brašna i vode, pa sve može da se podesi na vrlo malo odstupanje, manje od pet odsto.

Hleb

Alo!/Dejan Briza

Hleb, Foto: Alo!/Dejan Briza

I u Ministarstvu poljoprivrede vrlo su jasni i ističu da se gramaža naznačena na pakovanju mora strogo poštovati i odgovarati stvarnoj gramaži proizvoda.

Pročitajte još:

- Gramaža proizvoda, u ovom slučaju hleba, mora odgovarati gramaži koja je naznačena na deklaraciji, odnosno pakovanju. Za proizvođače koji se ne pridržavaju propisanih odredbi predviđene su kazne po Zakonu o bezbednosti hrane, a o visinama kazni u konkretnim slučajevima odlučuje sud - objasnili su u tom ministarstvu.

Odgovor Deleza:

"U protekle dve godine koliko je Glukofit hleb deo ponude Maxi pekare nismo imali ni jednu žalbu na gramažu proizvoda. Odmah po dobijanju upita zajedno sa proizvođačem pristupili smo dodatnoj proveri i ustanovili da je od 32 uzorka, 29 u propisanoj gramaži. Kao odgovorna kompanija odmah smo doneli odluku da se od sutrašnje proizvodnje težina testenog komada poveća za 10 odsto, čime ćemo u potpunosti eliminisati mogućnost odstupanja gramaže. Zadovoljsvo kupaca nam je na prvom mestu, a svim komentarima i sugesijama pristupamo odgovorno i sa posebnom pažnjom.“

Oni dodaju da poljoprivredna inspekcija kontinuirano sprovodi kontrole pekara, pa je tako prošle godine realizovala oko 900 kontrola, u okviru kojih je proveravala i to da li navedena gramaža odgovara i stvarnoj gramaži hleba. A inspekcija će i u narednom periodu nastaviti sa kontrolama pekara, koje će započeti već početkom 2019. godine.

 

Proizvođač hleba poznat po aferama

Hleb „glukofit“ za kompaniju „Delez“, odnosno „Maksi pekaru“, proizvodi i pakuje „Alimpije pekara“, inače ogranak kompanije „Trivit“, koju je javnost upoznala po aferi sa „tonus hlebom“. Naime, „Trivit“ je pre tri godine bio kažnjen zbog nezakonitog isticanja na ambalaži, jer su tvrdili da njihov „tonus hleb“ pomaže u lečenju dijabetesa i kancera, kao i da proizvod ima licencu Ruske akademije nauka.

 

 

Komentari (2)

srbintata

05.01.2019 11:29

A trzisna inspekcija otisla na skijanje, samo imaju posla leti da otimaju lubenice..?

Sanja

05.01.2019 15:15

Srbija, zemlja lebeblija!! Sav svetski otpad od hrane je uvek, dobrodosao. Jer standard nam je tako veliki, da cemo uskoro jesti i pomije... ziveo 21. Vek