Major Pjer Anri Binel
printscreen youtube
Major Pjer Anri Binel

printscreen youtube

Major Pjer Anri Binel, Foto: printscreen youtube

* Major Binel jugoslovenskom obaveštajcu pukovniku Jovanu Milanoviću predao planove o ciljevima NATO napada na SRJ

* Francuski sud ga raažalovao i osudio na zatvorsku kaznu

* Posle izlaska iz zatvora napisao knjigu o svojoj golgoti

Bivši major francuske vojske i obaveštajac Pjer-Anri Binel (67), koji je svoju ljubav prema Srbiji platio i zatvorom na pragu je dobijanja srpskog državljanstva i penzije.

Naime, takva inicijativa stigla je u Skupštinu Srbije, a njom se predlaže da se francuskom majoru Pjeru Anriju Binelu poznatom po tome što je našem obaveštajcu u Briselu na ruke predao planove bombardovanja, dodeli srpsko državljanstvo i nacionalna penzija.

PROČITAJTE JOŠ:

 

 

- Inicijativa je pokrenuta, sada je sve na državnim organima i pitanju koliko će imati volje i sluha za ovakvu stvar - otkriva izvor iz parlamenta.

Prema njegovim rečima sve je još na dugom štapu, ali raduje da je bar stvar pokrenuta.

 

- Francuski major je učinio onako kako ga je deda učio, koji se borio na solunskom frontu rame uz rame sa vojnicima Kraljevine Srbije, a to je „da kada sretne Srbina skine kapu“. Zbog odluke da Srbiji preda planove NATO bombardovanja major Binel je osuđen na pet godina zatvora i ostao bez Legije časti u Francuskoj. Međutim, svojim delom on je zaslužio pravu čast, postao vitez dobra i dokazao da je pravda iznad ličnih interesa. Vreme je da Srbija dodelom državljanstva i nacionalne penzije, iskaže zahvalnost ovom velikom čoveku, simbolu čojstva i ličnog požrtvovanja. Ono što majora Binela još više čini herojem je činjenica da se on nije pokajao bez obzira na kaznu i izjavio da se oseća ponosno zbog svog čina i da bi ponovo isto uradio. Srbija mora da pokaže da svoje prijatelje ne zaboravlja - kaže narodni poslanik i predsednik POKS Žika Gojković.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Podsetimo francuski major Pjer-Anri Binel (66), kao šef kabineta francuskog predstavnika pri Severnoatlantskoj alijansi, pukovniku, a kasnije i generalu Jovanu Milanoviću, iz ljudskih pobuda, dostavio je plan NATO ciljeva u našoj zemlji, pokušavajući da spreči bombardovanje.

Napad avijacije NATO pakta je je svojim delovanjem odložio, a sud u Parizu ga je zbog špijunaže ražalovao i osudio na pet godina zatvora, od čega tri uslovno. Iz ćelije je, sa skraćenom kaznom, izašao uzdignute glave na proleće 2002. godine, napustio je vojsku i počeo da radi kao geometar.

Srbi nisu zaboravili francuskog majora. Pre pet godina, tadašnji predsednik Tomislav Nikolić ga je odlikovao zlatnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić".