Šetnja Beograd ulica ljudi
Profimedia
Šetnja Beograd ulica ljudi

Profimedia

Šetnja Beograd ulica ljudi, Foto: Profimedia

Poznati srpski psihoterapeut dr Vladimir Đurić još jednom je svojom objavom naterao sve koji ga prate da razmisle da li su nekome sudili na osnovu "prvog pogleda" i da li su bar jednom "pružili ruku" onome kome je pomoć potrebna.

Njegov status prenosimo u celosti:

Ispred prodavnice na Dedinju, tog stecišta najšarolikijeg mogućeg kruga potrošača, milionera, diplomata, pevača, alkosa, studentarije, navijača i propalica.

Kučeće su „sa onim pogledom“, valjda evolutivno stvorenim da ti dodirnu dušu da iskamče hranu da bi preživeli u Velegradu smeštene nešto niže od ljudskih, u krilu… Slika iz almanaha „Tuga 2020“.

Četrdesetak godina, skupi komplet, prejak miris, natapirana frizura (od danas), četiri kruga na malom ključu od auta, ananas, indijski orah i goveđa pršuta u korpi i još tona stvari koje običan svet kupuje za slavu ili Novu godinu, užurbana, antipatična, bez iakavog intimiziranja završava sa kasirkom i odlazi uz oreol n*drkanosti koji ostaje za njom.

 Ja završavam na kasi za sekund, izlazim faktički iza nje na vratima. Dolazimo istovremeno do njih dvoje. Pripremam siću, ali potom čujem:

"Pa gde si bre ti, Mico, nije te bilo neko vreme, evo ti… ovo ti je suhomesnato i hleb, imaš tu malo sira pored, ovo ti je da se zasladiš posle, a ovo je za njega… ma nema ništa, sve po starom, ajde vidimo se".

Ta scena mi ulepšava noć i jun.

Resetovan, revitalizovan, odlazim sa te pozornice...Mislim se: Ima, ima bre nas, ima "normalaca", dobrih pristojnih ljudi, samo su se zamaskirali, stvorili grubu ljušturu oko mekane duše da se slučajno ne vidi ono najbolje u njima, da ih neko ne provali, da ne pomisli da su naivni i nedorasli, da „nisu za ovo vreme“…

Ali, eto baš zato…A da sebi upišemo par bodova tamo gore, jer ko zna, svi mi imamo u ormaru kaput sa dva lica, za gospdina i propalicu. Tako da, što je sigurno - sigurno je… Bolje da iskoristimo priliku da dajemo dok možemo i imamo, jer ko zna kome ćemo mi ispružiti ruku?

PROČITAJTE JOŠ:

 

 

Komentari (1)

Nataša

07.07.2020 17:56

Kapa dole dr Vladimire za tekst!