Prilužje
Printscreen: Youtube
Dom zdravlja čekaonica

Rajko Ristić

Ilustracija, Foto: Rajko Ristić

U seli Plemetina i Prilužje, nadomak Obilića, na Kosovu i Metohiji, zabeleženi su slučajevi žutice kod dece školskog uzrasta.

 

- Žutica je krenula i teško da će je zaustaviti. Uzeće maha, doći će do epidemije. Nadležni organi treba da nam kažu istinu, da otkriju broj zaraženih i da nam daju savet kako da se ponašamo, kaže meštanin Dragan Jolović i dodaje da su ulice puste jer ljudi iz straha da se ne zaraze, ne izlaze iz svojih kuća.

Pročitajte još:

 

Potpredsednik za zajednice u opštini Obilić Slaviša Jakovljević veruje da će se žutica najverovatnije širiti jer, kako je kazao, veliki broj stanovnika živi u neodgovarajućim uslovima.

- Ono što je uzrok sa moje tačke gledišta je preopterećena infrastruktura, neredovno snabdevalje vodom, zatim veoma slab napon električne energije, sve se to odrazilo na higijenu. U osnovnoj školi 'Sveti Sava' 2014 i 2015. godine nisu funkcionisali toaleti, nije imalo ni vode. Direktori škole i predstavnici odeljenja koji su zaduženi za održavanje, ne brinu dovoljno o samoj higijeni u školi. U selu imamo dve stambene zgrade sa preko 50 stanova, gde su uslovi katastrofalni za život. Plašim se da će doći do velike epidemije, rekao je Jakovljević.

Direktor Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Prilužju Srđan Zdravković kaže da još uvek nisu utvrđeni uzroci žutice.

 

- Imamo jedno dete koje ima žuticu, ono se doselilo iz Plemetine pre petnaestak dana, ali učenik ne pohađa nastavu. Što se Tehničke škole tiče, dva učenika koja su iz Plemetine, a nastavu pohađaju ovde, imaju žuticu. Oni su takođe na kućnom lečenju, kaže Zdravković.

U školskim prostorijama u Plemetini i Prilužju ovih dana izvršena je dezinfekcija prostorija a nedavno je ispitivan i kvalitet gradske vode.

Komentari (1)

Miki

12.11.2018 17:39

Ej Srbijo jadna li si,svoj narod si ostavila na cedilu.