Hrvatska vojska
Youtube printscreen
Hrvatska vojska

Youtube printscreen

Hrvatska vojska, Foto: Youtube printscreen

Tom prilikom masakrirana su 22 srpska vojnika a u narednim danima je vise srpskih sela sa podrucja Ravnih kotara potpuno unisteno i spaljeno. Ukupan broj stradalih Srba u ovoj akciji je 513.

Pročitajte još:

Za ove zločine optuzeni su Janko Bobetko, Ante Gotovina, Mladen Markac i ostali Hrvatski generali kao i nama dobro poznati Albanac, Agim Ceku koji je tada bio angazovan u Hrvatskoj vojsci. Naravno da niko nije odgovarao.

Agresija je izvršena u toku realizacije "Vensovog plana", kojim je godinu dana ranije RSK stavljena pod zaštitu mirovnih snaga UN-a (UNPROFOR), što je bila treća po redu agresija Hrvatske na zaštićeno područje UN-a.

Preporučujemo i ovo:

Hrvatske oružane snage su uspele da zauzmu nekoliko desetina kvadratnih kilometara na Ravnim Kotarima, uključujući i aerodrom Zemunik i nekoliko visova na Velebitu i preuzmu kontrolu nad branom i hidroelektranom Peruća.

U toj agresiji najviše su stradala tri srpska sela: Islam Grčki, Kašić i Smoković, kao i etnički mešovita sela: Murvica, Crno, Zemunik Gornji, Poljica i Islam Latinski.

Kako je navedeno, Srbi iz pomenutih sela su pobijeni, prognani ili odvedeni u zatvore i logore.

Njihova bogata imanja su opljačkana, opustošena i uništena, a kulturni spomenici, groblja i crkve devastirani, oskrnavljeni ili porušeni, među kojima i Dvori Janković Stojana u Islamu Grčkom sa crkvicom sv. Georgija (osveštana 1675), u kojoj je sahranjen poznati književnik Vladan Desnica i crkve sv. Georgija (osv. 1567) u Smokoviću i sv. Ilije (osv. 1872) u Kašiću.

U zbegovima je u narednih nekoliko meseci umrlo još 165 ljudi, uglavnom starije populacije, a iz gore pomenutih ravnokotarskih sela proterano je više od 10.000 Srba.

Jedan od težih zločina, već prvog dana agresije, desio se na prevoju Mali Alan na Velebitu, u neposrednoj blizini osmatračnice UNPROFOR-a, kada su pripadnici hrvatske specijalne policije "Alfe", mučki, iz zasede, ubili i masakrirali 22 pripadnika Srpske vojske Krajine (SVK) s područja Gračaca.

Taj masakr počinili su pripadnici V voda iz sastava "Alfe", kojim je komandovao Milijan Brkić zvani Vaso, aktuelni zamenik predsednika HDZ-a i potpredsednik Hrvatskog Sabora.

Veritas navodi da su operaciju "Maslenica" planirali i izveli Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač, uz znanje i odobrenje Franje Tuđmana, tadašnjeg predsednika države i vrhovnog komandanta oružanih snaga RH, koji su već tada bili ili su naknadno unapređani u činove generala.

U vreme te agresije načelnik artiljerije sektora "Velebit" bio je kosovski Albanac, do 1991. oficir JNA, Agim Čeku (od 1999. na Kosovu obavljao dužnosti komadanta OVK i Kosovskog zaštitnog korpusa, predsjednika vlade i ministra snaga bezbednosti), od čijih granata je usled neselektivnog granatiranja po dubini područja opština Benkovac i Obrovac najviše i stradalo civila.