Edita Stokić
Tanjug
Edita Stokić

Tanjug

Edita Stokić, Foto: Tanjug

Prof dr Edita Stokić rekla je da se uviđa sve više hospitalizovanih sa teškom kliničkom slikom, ali i da oboljenje kovid virusnom infekcijom ne daje jedinstvenu kliničku sliku, već razvija brojne komplikacije.

Kod pacijenata uočavamo dva problema.

Pacijenti koji se hospitalizuju retko imaju samo kovid pozitivnu infekciju i imaju brojne druge pridružene bolesti. Sa razvojem infekcije, njegove prateće bolesti se pogoršavaju ili pak tokom oboljevanja razviju se i druge komplikacije, među kojima je i šećerna bolest. Današnje studije pokazale su da je gojaznost faktor za češće oboljevanje od kovida, te sa većom gojaznošću rizik za težu kliničku sliku, pa čak i za smrtnost”, rekla je Stokić.

Podsetimo na to da je u poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 9.817 osoba, njih 379 bilo je pozitivno na testu, a nažalost preminulo je osam lica.

Poslednji podaci Ministarstva zdravlja pokazuju da se na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi 156 pacijenata.

Podsetimo, tužna vest danas je stigla iz Niša gde je žena koja se nalazila na respiratorima preminula posle porođaja. Srećom, velikim trudom lekari su uspeli da spasu dečaka teškog tek 920 grama.

Pročitajte još: