Kalendar
Shutterstock
Kalendar

Shutterstock

Kalendar, Foto: Shutterstock

Ako ste se pitali koji su neradni dani u Srbiji u narednoj 2020. godini, za vas smo pripremili kalendar državnih i verskih praznika za 2020. godinu. Pogledajte kada se „praznuje“ da bi ste što bolje isplanirali slobodno vreme.

Neradni dani u 2020.godini

Nova godina – 1. i 2. januar
Prvi dan Božića, verski praznik – 7. januar
Sretenje – Dan državnosti Srbije – 15. i 16. februar
Vaskršnji praznici počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Vaskrsa – 26, 27, 28. i 29. april
Praznik rada – 1. i 2. maj
Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar

U Republici Srbiji se praznuje i obeležava radno

Sveti Sava – Dan duhovnosti – 27. januar,
Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu – 22. april,
Dan pobede – 9. maj,
Vidovdan – spomen na Kosovsku bitku – 28. jun,
Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu – spomen na 21. oktobar 1941. godine i krvavu jesen 1941. godine kada su nemačke okupacione snage izvršile masovni ratni zločin nad civilima u Kragujevcu i širom Srbije – 21. oktobar.

Pravoslavci – na prvi dan krsne slave

Krsna slava je uvek bila okosnica porekla i identiteta pravoslavaca,kroz koju se godinama čuvaju vera i tradicija.Menjali su se običaji, verovanja, vrednosti i vlasti, ali je za obeležavanje krsne slave srpski narod uvek nalazio volje i novca. Čak ni za vreme petovekovne vladavine Turaka, buna i ratova, Srbi se nisu odrekli najveće svetinje njihovog naroda. Slavilo se na bojnim poljima, u logorima i šatorima, u muci i bedi, u različitim delovima sveta, ali uvek sa verom u sveca koji treba da zaštiti porodično ognjište.

Katolici i pripadnici drugih hrišćanskih verskih zajednica – na prvi dan Božića i u dane Uskršnjih praznika počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Uskrsa, prema njihovom kalendaru.

Doček, Srpska nova godina

Tanjug/Dimitrije Goll

Doček, Srpska nova godina, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kao i Pravoslavni, katolički praznici okupljaju porodice i veselo se dočekuju medju vernicima. Najveći katolički prazmik Božić, najvažniji je događaj u godini za Katoličku crkvu. Slavlje, božićni duh i pripreme počinju nedeljama pre velikog praznika.

Pripadnici islamske zajednice – na prvi dan Ramazanskog bajrama i prvi dan Kurbanskog bajrama

Tokom ovog praznika organizuju se i javne svečanosti i posete, a vernici razmenjuju poklone.Posle molitve, muškarci posećuju groblja, prisećaju se svojih predaka i iskazuju im poštovanje. Potom obilaze porodicu, prijatelje i poznanike.Za to vreme žene pripremaju poslastice koje se služe tokom praznika.

Pripadnici jevrejske zajednice – na prvi dan Jom Kipura

Sa zalaskom sunca, za jevrejski narod počinje Jom Kipur, Dan pokajanja. Dvadeset pet sati potpunog posta, bez jela i pića, i posvećenosti molitvama.Završetak Jom Kipura se obeležava duvanjem u šofar, što ujedno označava i zatvaranje prethodno otvorenih knjiga života i smrti. Završetkom Jom Kipura individua ulazi u naredni godišnji ciklus, uz najbolje nade za uspešnu godinu i punu svest o ličnoj odgovornosti koja predstavlja primarnu individualnu konstruktivnu pokretačku snagu.

Praznici koji se obeležavaju radno

Sveti Sava – 27. januar
Dan pobede – 9. maj
Vidovdan – 28. jun