letovanje, more, plaža, deca
Shutterstock
Sunčanje Suncobran Ležaljka Plaža More Letovanje Odmor

Shutterstock

Za dve lezaljke i suncobran treba da izdvojite minimum sedam evra, Foto: Shutterstock

Sezona godišnjih odmora uveliko je počela, a samim tim i potraga za idealnim mestom za relaksaciju, uživanje ili provod. Prva asocijacija vam je naravno - more. Ipak, ono što turiste pored smeštaja dodatno brine je i cene iznajmljivanja ležaljki koja je na pojedinim plažama veoma visoka.

Prosečnom turisti kome je na letovanju veliki izdatak svakodnevno iznajmljivanje ležaljki od 7 evra delovaće šokantno da na jednoj plaži u Grčkoj zakup ležaljke i suncobrana košta između 300 i 500 evra, a slična mesta postoje i u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Ipak, nije sve tako crno.

CRNA GORA

Deset dana sunčanja na ležaljkama Svetog Stefana, Maestrala i Kraljičine plaže košta i do 1.200 evra, pošto Crnogorci za par ležaljki traže i do 120 evra.

Cena za dve ležaljke i suncobran

Kraljičina plaža - 120 evra
Sveti Stefan - 100 evra
Maestral - 50 evra
Kamenovo, Ploče, Jaz - 20 evra
Budva, Bečići - 10 do 15 evra
Rafailovići, Sutomore - 10 evra

U zavisnosti od plaže za koju se turisti odluče, komplet ležaljki u Crnoj Gori platiće od 10 do čak 120 evra. "Obične" turiste, one koji nisu gosti hotela kompanije "Adrijatik propertis" grčkog biznismena Petrosa Statisa, na Kraljičinoj plaži dočekaće katanac na metar i po visokoj ogradi.

Sa druge strane, na Kraljevoj plaži stoji natpis: "Korišćenje kompleta za plažu je obavezno. Svaka osoba koja ne poštuje pravila plaže biće procesuirana". A cena je 120 evra za dve ležaljke. Istina, na Svetom Stefanu je nešto jeftinije - tričavih 100 evra. Turistima bi valjda trebalo da znači to što za taj novac "besplatno" dobijaju flašu vode i tanjir voća.

Korišćenje plažnog mobilijara je obavezno i na hotelskoj plaži u Pržnu ispod "Maestrala", set suncobran i ležaljke, koštaju "samo" 50 evra. Turisti koji leto provode u Crnoj Gori žale se što na većini plaža nemaju prostora za peškir, jer ih na taj način crnogorski ugostitelji primoravaju da plate njihove paprene cene.

Kod komšija će najjeftinije proći oni koji mobilijar zakupe u kafićima u Bečićima, Rafailovićima i Sutomoru, koji će morati da izdvoje od 10 do 15 evra za par ležaljki, posle njih slede Herceg Novi, Budva, Kamenovo, Ploče i Jaz, sa cenom ležaljki do 20 evra.

Grčka Plaža More Letovanje Godišnji odmor

Shutterstock

Foto: Shutterstock

GRČKA

U velikom delu Grčke ležaljka se i dalje dobija po ceni pića. Na većini plaža se do nedavno primenjivao isti princip korišćenja ležaljki i suncobrana iz lokalnih kafića. A to znači da je obično potrebno naručiti jedno ili dva pića, što praktično rečeno znači da ćete platiti oko 4-5 evra dnevno, da biste dobili na korišćenje suncobran i dve ležaljke.

Međutim od nedavno to pravilo je promenjeno, pa se može desiti da vam u određenim barovima na plaži zatraže da komplet platite posebno, kao na primer na Mermernoj plaži gde dve ležaljke i suncobran iznose 12 evra, a piće se naplaćuje posebno.

Ipak, nemojte da ova informacija bude nešto što treba posebno da vas brine, jer se ova pravila bukvalno menjaju iz sezone u sezonu, a mogu se takođe menjati i zavisno od perioda godine.

Na ostrvu Mikonos zakup ležaljke i suncobrana košta 120 evra bez uključenog pića, a dobija se na korišćenje jedan peškir. Međutim pripadnike džet seta koji žele da rezervišu prvi red pored mora ovo zadovoljstvo će koštati između 300 i 500 evra. Inače, u cenu je uključena samo jedna ležaljka sa suncobranom.

Budva, plaža

E-stock/Ivan Dobričić

Foto: E-stock/Ivan Dobričić

HRVATSKA

Plaža Bonj na ostrvu Hvar uvrštena je na listu 20 najboljih plaža u Evropi, a nalazi se u sastavu hotelskog kompleksa. Plažu krase terase od belog kamena izgrađene 1930. godine, šatori za masaže, restoran i bar.

Iznajmljivanje dve ležaljke na doku koštaju 106 evra dok baldahin uz koji se dobije i flaša vina košta 213 evra. Na ovoj plaži može da se iznajmi i privatni ponton za najviše šest osoba koji podrazumeva baldahin, 4 ležaljke, stočić, flašu šampanjca, a za ovo zadovoljstvo treba izdvojiti 387 evra.

Ukoliko ogladnite, paste i salate koštaju oko 25 evra, dok je za glavno jelo potrebno da izdvojiti do 95 evra. Kokteli koštaju oko 10 evra.

Na većini hrvatskih plaža iznajmljivanje ležaljke je oko 3,5 evra, a suncobrana 3 evra, a ta se cena penje i do 7 evra, zavisno od lokacije.

KIPAR

Za dve ležaljke i jedan suncobran na Kipru ćete morati da odvojite oko 7,5 evra, slično južnim grčkim ostrvima.

Na pojedinim plažama se ležaljke ne naplaćuju, tj. primenjen je grčki princip - naručivanje pića na svaka 3 sata.

TURSKA

Ono što letovanje u Turskoj najviše razlikuje od letovanja u Grčkoj to je što većina aranžmana nudi odsedanje u hotelima i to sa "all inclusive" programom.

Dakle, vrlo verovatno nećete morati da plaćate ležaljke i suncobran. Ipak, ako se ne odlučite za tu varijantu odsedanja, iznajmljivanje će vas koštati od 7 - 10 evra, u zavisnosti od plaže na koju idete.

ŠPANIJA

Mogu se iznajmiti ležaljke i suncobrani po ceni od 6 eura po komadu. Mnogo je onih koji suncobrane kupuju u nekoj od prodavnica, pa iznajmljuju samo ležaljke, ili čak ni to.

Plaže u celoj Španiji su javne površine, tako da možete doneti svoje suncobrane, ležaljke i sve što poželite. Mnogi smatraju da nema smisla trošiti novac na to, kada možete kupiti suncobran za 12 evra i koristiti ga dok ste na letovanju.

Prema rečima turista, na pojedinim plažama cena iznajmljivanja dve ležaljke i suncobrana je oko 15 evra.

Komentari (10)

Aleksa

08.07.2018 13:56

Posto je paradajz u CG i Gr da ga ne vucem od kuce?

Erak

08.07.2018 14:51

Hrvatska je zakon što se letovanja na moru tiče, mada sam ja više za obilaske gradova u kojima nisam bio. Mislim, ležao i sunčao se na Hvaru, u Sutomoru ili u svom dvorištu, baš svejedno. Od kako nam je vođa u Srbiju uveo blagostanje ne idem nigde nego gledam slike na internetu. To je skoro isto, samo jeftinije i hvala mu zbog toga.

Stanisic

08.07.2018 15:03

Kada bi bili objektivni trebali bi napisati da na plazi Jaz mozete dobiti komplet lezaljki i suncobran besplatno uz naruceno jedno pice, recimo kafu . Ali ne, volite pisati protiv Crne Gore umjesto da ste nam zahvalni jer ste zahvaljujuci upravo Crnoj Gori opet dobili drzavu Srbiju.

Sremac Srbin

09.07.2018 11:51

@Stanisic - Baš tako, Srbija još ne bi imala državu da se Crna Gora nije odvojila. A u Herceg Novom su dve ležaljke i suncobran 5€. Srbijanci su teški ljudi, nikog ne vole, zato im tako i ide.

alo bre

08.07.2018 15:06

radim za 10 € osm sati.....ima li neko more za moj džep....

gigi1

08.07.2018 15:08

Niko ne tera nikog da iznajmi gde je skupo,ima i za jeftine pare da se iznajme ležaljke.Narod hoće lukzuz za džabe! „koliko para,toliko muzike“ uvek bilo.

sax

08.07.2018 15:24

U Nea Flogiti na pijaci je 1e, najskuplji, ima i za 0,5e. Nemoj da nosis

Vasilije

08.07.2018 18:29

NIKAD VISE U CRNU GORU ajde odavno ne procitah dje su ovi dezurni sto pisu

TANJA

09.07.2018 18:12

Izvestaj iz Nei Porija-Olimpijska regija-mozete uzeti 1 lezaljku,ne morate ibe.Nes kafa sa flasicom vode je 3 evra.Za ceo dan.Izmedju kafica ima prazan prostor na koji mozete staviti svoju lezaljku i peskir.Nije zabranjen unis hrane u kafic.

TANJA

09.07.2018 18:15

Kada bi ja NEZNAJUCI UPLATILA LETOVANJE U MESTU GDE JE LEZALJKA 10 IL 20 EVRA,TAJ KAFIC BI MORAO NA MOJE OCI SVAKO JUTRO DA JE RIBA,PERE.DA OCISTI PODRUCJE OKO LEZALJKE.DA MI REZERVISU PRVI RED.POSTO SE POSTAVLJAJU USLOVI KOJI SU VAN PAMETI,ONDA BI I JA POSTAVLJALA TAKVE USLOVE.OTKUD JA ZNAM KO JE PRE MENE LEZAO I VRSIO NUZDU NA LEZALJCI KOJU JA PLACAM 10 IL 20 EVRA.U PROTIVNOM STAVIMA BI SVOJU LEZALJKU NA SRED SETALUSTA.