Leteći automobil
Printscreen/Youtube
Leteći automobil

Printscreen/Youtube

Leteći automobil, Foto: Printscreen/Youtube

Već sada se odvija prava trka koji će se upisati u istoriju kao prvi komercijalni leteći automobil, a "nominaciju" je ovih dana uzelo holandsko "leteće čudo" zvano PAL-V (Pioneer Personal Air Landing Vehicle) Liberty, predstavljeno ove nedelje u Majamiju.

Kako prenose svetski mediji, za PAL-V-a postoji već 70 porudžbenica, a budući vlasnici će dobiti ključeve 2021. godine.

Godinama u filmovima, sad i na javi

Predsednik uprave holandske fabrike Robert Dingemanse još je skratio to vreme čekanja, izjavio je za AFP da će novi vlasnici ključeve dobiti za godinu dana.

- Leteći automobili su mnogo, mnogo puta bili u filmovima, a iduće godine postaće dostupni.

- Posle godina teškog rada, uspeli smo da prevaziđemo tehničke prepreke, naš tim je uspeo da proizvede inovativni leteći automobil koji zadovoljava sve postoeće bezbednosne standarde koje su propisala regulatorna tela širom sveta - naglasio je Dingemanse.

U jednom se PAL-V razlikuje od sličnih modela.

- Dok su koncepti drugih proizvođača električnih automobila zahtevali promene postojećih regulativa, u mnogim slučajevima i do sada nepostojećih tehnologija, PAL-V je namerno izabrao da kreira leteći automobil sa dokazanim tehnologijama koji zadovoljava sve postojeće standarde.

Auto se pretvara u letelicu za 10 minuta

PAL-V Liberty izgleda kao svojevrsna kombinacija trotočkaša i helikoptera, dugačak je četiri metra, a širok dva u putnom izdanju. Za transformaciju iz automobila u letelicu treba mu 10 minuta, a za manje od devet sekundi doseže brzinu od 100 kilometara na sat. Inače, u vazduhu može doći do nekih 180 kilometara na sat, na tlu je sporiji za 20 kilometara po satu. Maksimalna visina leta iznosi mu 3500 metara, a u vazduhu, uz prosečnu potrošnju, može ostati 4 sata i 18 minuta.

Pokreću ga dva motora, ima 200 konjskih snaga. Prema specifikacijama, rezervoar od 100 litara (trošiće benzin za automobile Euro 95 i Euro 98) trebao bi biti u mogućnosti da u vazduhu pređe udaljenost od 500 kilometara, na tlu bi mogao proći 1.315 kilometara. Da bi poleteo, treba mu čistina oko 180 metara ravnine, a za sletanje svega 30.

PAL-V izrađen je od karbonskih vlakana, titanijuma i aluminijuma, a težak je 664 kilograma. Predviđen je, na žalost, samo za dve osobe.

Naravno, da bi ga vozili potrebna će biti i vozačka i pilotska dozvola. Proizvođač tvrdi da vam treba samo 30-40 sati treninga kako bi savladali osnove vožnje.

A cena? "Samo" 599.000 dolara. No, postojaće i jeftinija verzija, ta bi bila mnogo jefinija, za nju treba izdvojiti 335.000 dolara.

 

Komentari (1)

Jilas

07.12.2019 23:22

Znaci jos jedna opasnost za ljude na zemlji---treba takve skidati snajperom