KBC Zemun, korona virus
Alo.rs/ Vladimir Marković
KBC Zemun, korona virus

Alo.rs/ Vladimir Marković

KBC Zemun, korona virus, Foto: Alo.rs/ Vladimir Marković

Kako je rekla direktorka instituta „Batut“ dr Verica Jovanović, čak četvrtina građana koji su se tokom vikenda testirali bila je pozitivna, a razlog tome leži najviše u preteranom opuštanju.

- Bio je i vikend, a poznato je da se vikendom manji broj ljudi testira. Takođe, analizirajući podatke pojedinačnih laboratorija, vidimo da taj procenat i udeo pozitivnih raste, što nije dobar podatak -rekla je Verica Jovanović.

Dodala je da to težinu epidemiološke situacije pokazuje i stanje u bolnicama i broj prvih pregleda u kovid ambulantama.

- Broj prvih pregleda u ambulantama raste. Takođe, broj hospitalizovanih pacijenata, koji prelazi 3.500, takođe je značajan. On je u porastu. Imamo veliki broj pacijenata na respiratorima. Epidemiološka situacija je pod kontrolom, ali upozorava da mere treba da budu što intenzivnije -navela je Verica Jovanović.

Bolnice su pune!

Direktorka Instituta „Batut“ istakla je da dve specijalizovane bolnice u Batajnici i Kruševcu ponovo imaju veći broj pacijenata, te apelovala na građane da ne prestaju sa merama zaštite.

- Maske su sastavni deo našeg ponašanja i našeg načina zaštite od prenosa. Još je virus prisutan u zajednici. Naročito se ispoljava posle određenih okupljanja, posle nepoštovanja mera - rekla je Jovanovićeva.

Adžić: Lečimo 21-godišnjeg mladića u teškom stanju

Kako je ispričala direktorka kovid bolnice u Batajnici, dr Tatjana Adžić Vukičević, ova ustanova puna je, a posebno zabrinjava to što je ogroman broj mladih pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

- Imamo veoma teške bolesnike, neki od njih odmah se primaju u jedinice intenzivnog lečenja. Za poslednjih sedam dana više od 40 bolesnika smeštenih u Batajnici moralo je da pređe u jedinicu intenzivne nege. Kliničke slike u svakom piku bolesti čini se da su teže i komplikovanije. Sve kategorije naših građana podjednako su ugrožene, bilo stariji, bilo mlađi, žene i muškarci. Prisustvo komorbiditeta svakako može pogoršati kliničku sliku. Trenutno imamo u jedinici intenzivnog lečenja mladića starog 21 godinu u veoma teškom opštem stanju – rekla je dr Adžić Vukičević.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Hoho

23.02.2021 08:28

Tek ce da bude po NS. Bice veselo skroz.