Krizni štab
Tanjug
Krizni štab

Tanjug

Krizni štab, Foto: Tanjug

Predstavnici kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa izneli su najnovije podatke o epidemiji u Srbiji.

Kako je rekla doktorka Darija Kisić, stiču se uslovi za ukidanje vanrednih stanja u mnogim mestima. U Kruševcu i Šapcu nije pronađen ni jedan novi slučaj bolesti, dok je u Beogradu bilo svega jedan posto novoobolelih.

- Vidimo stabilizaciju sa trendom pada. Moramo i dalje da poštujemo sve preventivne mere, jer su one i dovele do poboljšanja - rekla je.

Kako je rekao doktor Kon, u pojedinm delovima Beograda već sada nema ni jednog novoobolelog.

Darija Kisić

Tanjug

Darija Kisić, Foto: Tanjug

- Mere definitivno daju rezultat. Isto tako vidimo da u zemljama gde je turizam, i gde ulaze turisti, vidimo da dolazi do pojačavanja aktivnosti virusa. Direktno zavisi od našeg ponašanja, od kontakata koje treba izbegavati. Pred nama su neke rizične situaciju, dolazak studenata, naši turisti koji će ići pa će se vraćati - rekao je.

O popuštanju mera

- Razgovaraćemo o tome, važno je da budemo u što boljoj situaciji pre početka školske godine- rekao je Kon.

Dr Kisić je dodala da je u toku sastanak na kom se odlučuje datum početa kulturnih događaja i popuštanja mera.

O maskama

Doktorka Darija potvrdila je da će deca u školama moći da koriste bilo koje maske.

- Organizacije će biti takva da će tokom časova biti obezbeđena fizička distanca. Na toj razdaljini i bez maske neće biti opasnosti od prenošenja virusa - rekla je.

- Bilo koja maska je prihvatljiva za učenike, prilikom boravka u školi. Prilikom slušanja nastave u školi će biti obezbeđena fizička distanca, što je najvažnije. maska ne predstavlja samo mehaničku prepreku već i sprečava dodirivanje usta, nosa, brade. Sve maske dolaze u obzir, ali najekonomičnije je korišćenje pamučnih i platnenih - rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

O zakazivanju PCR testiranja

- Na Batutu se zakazuje i nemamo redova. Na rezultatima je napisan datum izdavanja, ne uzimanje brisa, a u poslednje vreme dostavljaju se za 24 sata -rekla je doktorka Darija.

O deci sa autizmom

- Još razrađujemo preporuke za prisustvovanje nastavi, to je specifično pitanje. nadamo se da će se naći kompromisno rešenje - rekla je doktorka.

O početku školske godine

- Nikada nisam rekao da treba da se odloži školska godina. Tvrdim da ne sme da se odloži - kazao je Kon.

O merama za povratnike s letovanja

- Neće imati bilo kakvu obavezu. Ako se situacija promeni za 10-15 dana, biće u skladu s epidemiološkom situacijom - kazao je Kon.

Komentari (3)

Miki

19.08.2020 15:38

Nosenje maske mora biti obavezno i dalje.nema popustanja u tom smislu!!!

moni

19.08.2020 15:57

za svakog ko ulazi u Srbiju uvesti obavezan karantin i PCR test...bez izuzetka

Branjo

19.08.2020 16:24

A škole šalju. ANKETU da se deca i roditelji opredele : on line ili kombinovano???! Može li neko to ispitati, protumačiti...