Doktor
print screen
Doktor

print screen

Doktor, Foto: print screen

Profesor kardiohirurgije dr Miljko Ristić objavio je da je Amerika proizvela testove koji omogućavaju otkrivanje virusa za pet minuta. Ovo bi moglo da pomogne svetu da se reši ove bolesti.

On je gostujući u emisiji "Osvrt" na TV b92 rekao da su Amerikanci pronašli seriju testova za identifikaciju virusa i da je sa tim testovima rezultat gotov za pet minuta.

"Testove mogu nositi ručno gde treba, pa i kući kod pacijenta. Virus je moguće odmah izolovati i primeniti mere lečenja. To je spas da se ova epidemija prekine na vreme. Međutim, pitanje je kada će to doći kod nas...", konstatuje dr Ristić.

Za vakcinu ćemo morati još da sačekamo, jer je, kako kaže, za nju potrebno više nedelja i meseci.

Do tada je Beogradski sajam dobro rešenje da se izoluju lakši slučajevi koji će prema stepenu epidemije biti i smeštani.

"Bilo je priča da AC inhibitori olakšavaju virusu ulazak u ćeliju, ali je savet pacijentima koji su ih do sada uzimali da nastave sa tim", poruluje kardiohirurg.

Kako je objasnio, ovaj virus razara ćelije koje učestvuju u izgradnji plućnog aparata i iz tog razloga pacijent gubi dah. Respiratori su zato značajno pomagalo da se uništeni deo pluća zameni njima.

"Respirator ne leči epidemiju, on je samo pomoćno sredstvo. Ne volimo kada pacijenta moramo da stavimo na respirator jer njegova prognoza je takva da češće može da vodi do letalnog (smrtnog) ishoda. Jedan deo onih koji zaglave na respiratoru se ne izvuče. Zato je jako važno da građani poštuju preporuke o izolaciji".

Kardiovaskularni pacijenti osetljiviji

Osetljiviji su kardiovaskularni pacijenti, zbog stresa, jer, kako je objasnio dr, u stresu oscilira i pritisak.

"Stres luči adrenalin koji sužava krvne sudove i to povećava krvni pritisak. Stres je jedan od razloga što u ovom trenutku mnogi imaju povišen pritisak. Nije loše u terapiju im ubaciti sedativ".

Srčani bolesnici se dosta žale da im maske smetaju da dišu, a razlog za to je taj što maske predstavljaju barijeru za dovoljnu količinu kiseonika za naš organizam, te je za njih najbolje da se izoluju u jednu prostoriju i otvore prozor ako je to moguće.