korona virus
EPA
korona virus

EPA

korona virus, Foto: EPA

Naime, u originalnom članku koji je objavljen na našem portalu objavljena je informacija da kompanija Galenika počinje sa prozivodnjom hlorokina (supstansom hlorokin sulfat), ali je grubim previdom hlorokin ocenjen kao lek za koronavirus.

Sa druge strane, kako navodi portal Raskirnkavanje.ba, pojedine svetske studije pokazuju da je čak stopa smrtnosti pacijenata koji su lečeni standardnom terapijom manja (11%) od smrtnosti pacijenata koji su primali hlorokin (28%).

proizveden lek hlorokin

Galenika

proizveden lek hlorokin, Foto: Galenika

Slično je i u poređenju sa terapijama u kojima je hlorokin išao i antibiotik azitromicin - kombinacija koju je koristio francuski naučnik Dider Raoult, čija je studija, objavljena u martu, skrenula pažnju celog sveta na ovaj lek.

Inače, hlorokin je supstanca koju je za vreme svog predsedničkog mandata promovisao tadašnji predsednik SAD Donald Tramp.

Ovaj tekst je nastao kao korekcija originalnog teksta, nakon što je Raskrinkavanje.ba portalu Alo! dalo negativne ocene.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Upravo počela proizvodnja #Chloroquine u Srbiji, ključnog leka u borbi protiv #COVID19 ! Bravo za Galeniku i srpske radnike!

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Apr 17, 2020 at 2:05am PDT

 

 

Komentari (1)

spajk

18.04.2020 23:06

samo napred narode