Kuća
Shutterstock
Kuća

Shutterstock

Kuća, Foto: Shutterstock

Ukoliko vas muči ova dilema, neophodno je znati koje su najveće prednosti i mane življenja u kući, odnosno stanu.

Prednosti kuće

Kako za „Alo!" objašnjava arhitekta Ana Teklerović, jedna od prednosti ovakvog načina stanovanja je veći komfor, pošto se uz kuću može koristiti i zemljište (plac) na kojem se ona nalazi, a što proširuje i niz drugih aktivnosti u okviru stanovanja u kući (uređenje okućnice, bašte, duži boravak na vazduhu, ukoliko lokacija nije u zagađenoj sredini).

Komfor je stvar izbora

Za kuće se obično kaže da su oaze komfora, dok ste po tom pitanju u stanu ograničeni zidovima koje niste sami gradili, a pride i ne smete tek tako da ih rušite. Kuća često podrazumeva i dvorište, koje vam daje razne mogućnosti koje nemate kod života u stanu.

Ipak, onima koji su čvrsto odlučili da život provedu u stanu, komfor predstavljaju neke druge stvari, kao što su blizina raznih sadržaja (prodavnice, bioskopi, pozorišta) koji su, po pravilu, locirani u urbanim sredinima, odnosno onima u kojima dominiraju zgrade.

- Vlasnik kuće s projektantom sam definiše površinu i raspored prostorija za potrebe porodice ili proširenja iste. Na lokacijama van centra naselja važno je postojanje boljeg prilaza kući i mogućnost korišćenja prilazne ćuprije i dvorišta za parking, a što je danas veliki problem za motorizovane stanovnike u urbanim sredinama. Takođe, tu je i mogućnost da se uz stanovanje može organizovati i dodatni rad ili aktivnosti, ukoliko postoje i pomoćni objekti uz okućnicu, izgrađeni i u skladu sa svim propisima i zakonima - objašnjava naša sagovornica.

Kako kaže, vlasnik kuće sam odlučuje o enterijeru i eksterijeru, dogradnji, nadgradnji, a sve u skladu s urađenom projektnom dokumentacijom za te radove, propisima i zakonima. Prednost je u tome što nisu potrebne odluke svih stanara kao kod stanovanja u zgradi.

Prednost je i u tome što vlasnik kuće sam odlučuje o kvalitetu, vrsti i opremljenosti uređajima i opremom, te na osnovu toga izvodi potrebne instalacije.

Pročitajte još:

 

- Tu su i veća intimnost porodice, mir, samostalnost i odlučivanje života u kući, jer nema drugih korisnika kao kod kolektivnog stanovanja (stanari uz kuću, iznad ili ispod stana, uklapanje u njihov stil života i pravila ponašanja). Takođe, postoji i veća mogućnost određivanja veličine investicije, kvaliteta radova i vremena izvođenja radova na održavanju kuće i okućnice - objašnjava Teklerovićeva.

Nedostaci kuće

Naravno, svaka medalja ima dve strane, pa tako i kod stanovanja u kući ima mana.

Za početak, vlasnik buduće kuće mora da ima građevinsko zemljište za izgradnju na svoje ime. Takođe, sam finansira izradu potrebne projektne dokumentacije, saglasnosti, nadzora, tehničkog prijema, upotrebne dozvole i svih priključaka na potrebnu infrastrukturu. Mora da pazi i na izgradnju prilaza do regulacione linije i ograde oko parcele na kojoj se kuća nalazi.

- Reč je o većoj samostalnoj investiciji na održavanju kuće od temelja do krova, većem ukupnom investicionom održavanju kuće od stana (za zanatske radove na celom objektu), u pojedinim situacijama nemogućnosti priključenja na kanalizaciju, gasovod, toplovod i neke od ostalih infrastruktura, jer su kuće najčešće locirane na periferijama van centralnih zona naselja - objašnjava ona.

Kod nekih lokacija kuće su daleko od javnih objekata (škola, domova zdravlja, bolnica), a i veće je ukupno investiciono održavanje kuće od stana.

- Treba računati i na izgradnju i pražnjenje vodonepropusnih septičkih jama, ukoliko u blizini nema kanalizacione mreže, a vlasnik takođe sam rešava i izvodi radove na odvodnjavanju površinskih voda, ako nema kišne kanalizacije - objašnjava Teklerovićeva.

Stan

Shutterstock

Stan, Foto: Shutterstock

Prednosti stana

Korisnik stana nema ništa s lokacijskom dozvolom, projektnom dokumentacijom, potrebnim saglasnostima, nadzorom, tehničkim prijemom, upotrebnom dozvolom i svim priključcima na potrebnu infrastrukturu, uknjižbom objekta, izradom plana pojedinih delova i sličnim stvarima kao vlasnik kuće, pošto je to obaveza investitora celog objekta, a ti troškovi uračunati su u cenu stana.

Novčanikom do odluke

Mesečni troškovi kod stanova često mogu da budu kudikamo veći nego kod kuće. „Infostan“ i druge komunalije zavise od kvadrature, načina grejanja i lokacije, kao i porez, a ulaganja u renoviranje su manja nego kod kuća, ali...

Troškovi grejanja kod kuće povećani su samo zimi, kada mogu da budu i veći nego u stanu, u zavisnosti od tipa grejanja.

Dugoročno gledano, kuća se smatra isplativijim i trajnijim rešenjem, pošto mnogo toga zavisi od samog vlasnika i izbora koje napravi.

- Među prednostima je i to što je stan povezan na svu potrebnu infrastrukturu (elektranu, vodovod i kanalizaciju, toplovod, gas i slično). Manje je ulaganje u investiciono održavanje stana i zajedničkih prostorija, a ono zavisi od položaja i spratnosti stana u objektu - zgradi, Skupština stanara s upravnikom zgrade donosi odluku o radovima - vrsti obimu i kvalitetu - kaže za „Alo!“ arhitekta Ana Teklerović.

Veoma važna prednost stana je i veća bezbednost stanara, pošto se podrazumeva da postoje ugrađeni interfoni, zaključavanje ulaznih vrata i drugo, a tu je i život u grupi, odnosno okruženi ste komšijama.

Takođe, ukoliko je stan okružen drugim stanovima i ima samo jednu fasadu, treba vam manje energije za zagrevanje.

- Kod objekata novije izgradnje po uslovima energetske efikasnosti ugrađene su potrebne izolacije fasada, pa je utrošak toplotne energije manji. Takođe, kod takvih objekata parking je siguran (garažna mesta ili parking zatvorenog tipa na građevinskoj parceli) - dodaje ona.

Nedostaci stana

Jedan od osnovnih nedostataka je ograničenost životnog prostora na kvadraturu stana, takozvani život između zidova.

- Tu su i problemi sa sušenjem veša, ukoliko stan nema terasu, lođu ili zajedničku prostoriju za te namene, koja je pod ključem. Problem je i s vertikalnom komunikacijom stanova na višim spratovima u slučajevima kvara lifta ili kad stanari ne mogu da se dogovore oko njegovog održavanja (pogotovo kod starijih liftova u starim objektima). Stanovi donose i ograničenost slobodnijeg ponašanja pri proslavama ili izvođenju radova, jer se morate ponašati u skladu sa pravilnikom o kućnom redu i miru - kaže Teklerovićeva.

Kućni bazen Kuća Dvorište

Shutterstock

Kućni bazen Kuća Dvorište, Foto: Shutterstock

Moguć problem je i to što je projektant u okviru kvadrature stana definisao raspored prostorija koje mogu i da vam ne odgovaraju.

- Rušenje zidova i probijanje otvora u zidovima stana mora biti u skladu sa statičkim proračunom iz projekta, kako se ne bi oštetio statički sistem i izazvala veća šteta u stanu ili na celom objektu. Ovi radovi se moraju prijaviti nadležnim organima. Takođe, kvadratura se ne može povećati radovima na preuređenju prostorija i rasporeda u stanu ili drugim radovima, a izmene instalacija vodovoda i kanalizacije su uglavnom teške ili nemoguće zbog povezanosti s drugim stanovima. Moguće je i oštećenje od raznih curenja iz stana iznad ili s krova zbog loših materijala, neodržavanja ili nepažnje drugih stanara - objašnjava naša sagovornica.

Moguć problem je i u tome što stariji objekti kolektivnog stanovanja imaju lošiju termoizolaciju fasada, pa su veći potrošači energije, kao i to što kod njih nema garantovanih mesta za parking.

Umesto zaključka

Odluka o tome da li kupiti kuću ili stan zavisi od više faktora, a jedan od najvažnijih je stil života.
Ukoliko volite slobodu koju vam pruža priroda i osećaj privatnosti, odnosno da ne morate da delite sa komšijama svoju intimu, kuća je idealno rešenje za vas. Ako pak živite brzo i ne provodite previše vreme između svoja četiri zida, a veoma vam je bitno da i tada možete lako da skoknete do prodavnice ili nekog drugog objekta, stan je ono što vam treba.

 

Što se troškova tiče, pre odluke sve stavite na papir. Cene grejanja i hlađenja zavise od kvaliteta izolacije, a važno je uporediti i druge mesečne, sezonske i godišnje troškove (voda, struja, porez na nekretninu, održavanje, prevoz). Tek kada budete načisto s time, znaćete koji vam je od ovih stambenih objekata suđen.