Kraljevo, poplave
Tanjug/ Saša Petrović
Poplava, Lučani

Alo/ Dejan Briza

Poplava, Lučani, Foto: Alo/ Dejan Briza

Građani kojima su domaćinstva oštećena, uveliko se raspituju, a pomalo i strahuju hoće li postupiti po proceduri i podneti prava dokumenta, te je važno da se jave na vreme i odu na pravu adresu.

Tako oni koji žele pomoć, najpre treba da se informišu o tome da li je grad, odnosno opština u kojoj se njihov dom nalazi objavio javni poziv.

Pročitajte još:

- Nakon što se objavi poziv građanima da prijave štetu nastalu usled poplava, oni treba da odu u opštinu i to prijave - objašnjava Marko Blagojević, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Građani treba da se jave na pisarnici opštine ili grada u kom žive gde dobijaju poseban obrazac koji popunjavaju na licu mesta: upisuju svoje lične podatke i daju izjavu o tome šta je tačno oštećeno u poplavama.

- Nakon toga, Komisija za procenu štete od poplava iz svake opštine izlazi na teren i utvrđuje kategoriju štete - ističe Blagojević.

Prema Zakonu, građani se mogu javiti opštini u roku ne kraćem od 15, i ne dužem od 60 dana (svaka opština donosi odluku o tačnom roku prijave).

Nesporazum oko dokumentacije

Ipak, koja dokumenta je potrebno da imate kod sebe pri podnošenju prijave za štetu nastalu od poplava, ne postoji jedinstven dogovor, te smo i mi nailazili na prepreku kada je u pitanju papirologija.

Tako, na primer, u Ivanjici oštećeni stanovnici treba da dođu samo sa fotokopijom lične karte i to do 12. jula.

- Ako recimo, neko ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo, treba da ponese dokaz sa brojem tog gazdinstva i ličnu kartu. Ako je u pitanju objekat, odnosno kuća, onda samo ličnu kartu, a kod nas na pisarnici popunjava obrazac - navode iz opštine Ivanjica.

Aleksandar Vučić

RINA

S druge strane, u obrascu opštine Knić dostupne na njihovoj Internet stranici, stoji da uz prijavu štete za objekte, građani treba da podnesu sledeće:

- dokaz o vlasništvu objekta - list nepokretnosti ne stariji od šest meseci (original ili fotokopija);

- fotokopiju lične karte;

- fotokopiju tekućeg računa;

- izjave dva svedoka overene od strane nadležnog organa overe, da je šteta na objektu za koji se podnosi prijava, nastala usled poplave 3. juna 2019.

Iz grada Kraljeva kažu da je, pak, fotokopija lične karte potrebna pre no što Komisija utvrdi štetu, a dokaze o vlasništvu oštećenog objekta, Kraljevčani će naknadno donositi.

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima dodaje da se pravo na državnu pomoć priznaje vlasniku objekta koji je u trenutku kada je došlo do poplave imao prebivalište i boravak na toj adresi.

- Moguće je da se od opštine do opštine razlikuje način dokazivanja vlasništva - zaključuje Marko Blagojević.