GRANICA, CRNA GORA
prinstcreen
GRANICA, CRNA GORA

prinstcreen

Foto: prinstcreen

Doktorka Darija Kisić Tepavčević kaže za RTS da nadzor ne podrazumeva ograničenje slobode kretanja, već samo obavezu redovnog javljanja lekaru.

Dr Kisić Tepavčević ističe da sve zemlje u našem okruženju imaju žarišta sa intenzivnom transmisijom virusa.

- Od petka od 18 časova uvodi se nadzor nad svim građanima koji se vraćaju u zemlju, a koji će podrazumevati određenu dinamiku javljanja relevantnim zdravstvenim službama, u cilju praćenja njihovog zdravstvenog stanja i brzog reagovanja ako bude potrebno - objašnjava doktorka Darija Kisić Tepavčević.

Da li ste putovali van Srbije ili planirate?

 

Naglašava da nazdzor ne uključuje ograničenje slobode kretanja, već odgovarajuću obavezu svakog građanina koji dođe u zemlju da se u određenim intervalima javlja lekaru.

- Pošto se najveći broj naših građana koji su van zemlje nalazi u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, to se pre svega odnosi na njih, ali praktično na sve zemlje Evrope koje imaju veću učestalost obolevanja od nas - kaže doktorka Kisić Tepavčević.

Ističe da je to generalna kontrola svih građana Srbije koji se vraćaju u zemlju, sa ciljem da se prepoznaju svi importovani slučajevi i smanji rizik dalje transmisije virusa u populaciji.

Preporučujemo:

- Svi moramo aktivno da preuzmemo svoju ulogu i da uložimo maksimalne napore da održimo stabilnu epidemiološku situaciju i ne dozvolimo dalje razbuktavanje virusa - naglašava Kisić Tepavčević.

Navodi da je mera nadzora obavezujuća i da se odnosi na sve građane, bez obzira na uzrast.

- Znamo da virus ne poznaje granice, ni pol ni uzrast ni bilo koje druge karakteristike. Osetljivi su svi koji nisu došli u kontakt sa virusom i nemaju imunitet, tako da se mere odnose na sve građane Srbije - objašnjava Kisić Tepavčević.

Pročitajte još: