KRIZNI ŠTAB DONEO ODLUKU Na snagu stupaju rigorozne mere: Maske na otvorenom i zabrana okupljanja

Situacija sa koronavirusom u Srbiji je više nego ozbiljna, a zbog povećanja broja novoobolelih nošenje zaštitnih maski će biti obaveza i na otvorenom prostoru

Krizni štab
Krizni štab, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Krizni štab je zasedao u Palati Srbija, a nakon toga su članovi saopštili najnovije mere koje su donete zbog epidemije korona virusa.

Donete su oštrije mere, maske su obavezne i na otvorenom, a zabranjuju se slavlja, kazala je nakon sednice Darija Kisić Tepavčević, epidemiolog.

- Nalazimo se u sezoni kada se korona virus može da proširi. Kada su u pitanju opšte preventivne mere distanca i nošenje maski, pokazale su se kao dobre. Sve druge mere koje se donose. Kada je u pitanju aktuelna epidemiološka situacija u našoj zemlji. Situacija je mnogo povoljnija nego u svim zemljama u Evropi, ali to ne sme da nas teši

- Danas smo doneli da se poopštre sve dosadašnje mere u smislu kontrole njihove primene. Ako je ograničenje okupljanja bilo do 30, bilo je primera da su bila. Zabrana se izdaje lokalnim samoupravama. Nema slavlja. Maske treba da nosimo svi, stalno i u svakoj prilicii uključuju i otvorene prostore. Takođe, imajući u vidu da se povećava broj osoba kod kojih je laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa, od ponedeljka Arena biće spremna za prijem pacijenata.

Takođe, lokalni krizni štabovi više neće smeti da izdaju specijalne dozvole sugrađanima da prave velike proslave i veselja. Kako „Alo!“ saznaje, članovi kriznog štaba na današnjoj sednici razmatraće i maksimalan broj okupljenih.

Imunolog Srđa Janković, član kriznog štaba, precizirao je da će nošenje zaštitnih maski uskoro biti obaveza i na otvorenom prostoru kada dolazi do kontakata. Ističe da u zatvorenom prostoru uopšte nema diskusije da je maska neophodna i poručio da su fizička distanca i maske okosnica prevencije zaražavanja i obolevanja, i prevencije umiranja od bolesti kovid-19.

Pojedini članovi kriznog štaba u narednom periodu ne isključuju ni uvođenje zabrane kretanja ukoliko situacija to bude zahtevala, kao ni zatvaranje škola i vrtića.

Povezane vesti

 • Korisnik: Djoka
  16/10/2020 - 11:45
  O čemu priča krizni štab ? Pravosudni sistem još uvek nije procesuirao sijaset kazni ( piše nijednu ) a sada donose nove odluke,Srbina najviše boli džep, Kada se počnu realizovati ( naplatiti ) kazne za nepoštovanje mera , biće smanjenje obolelih. Dotle će biti svakakvih komentara.
 • Korisnik: istina
  16/10/2020 - 11:40
  Ovo društvance je izgubilo kredibilitet, lažima. A i struka im je jača strana. Onaj ostario i celi radni vek samo za sebe. To u Srbiji ne štima, a penzioneri i radno sposobni ljudi su ozbiljni, mladi Dezorjentisani izjavama loših stručnjaka, osećaju njihovu pohlepu, podaničko ponašanje i skretanje centra pažnje na dekolte ili preuske pantalone. Neće se dobro završiti, mnogo lažu.
 • Korisnik: mile m
  16/10/2020 - 11:34
  "Donete su oštrije mere, maske su obavezne i na otvorenom, a zabranjuju se slavlja," - Prethodnih meseci je u celom svetu dokazano da virus ne leti pa otvoreni prostor nije problematican. Zabrana slavlja je odavno obesmisljena velikim proslavama "izborne pobede".
 • Korisnik: banky
  16/10/2020 - 11:31
  Sad ste ga stvarno preterali....
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi