Krizni štab
Tanjug

Javnosti su se ispred Kriznog štaba obratili doktori Predrag Kon i Edita Stokić.

Premeštanje pacijenata

Doktor Kon je rekao da je na dnevnom nivou veći broj prijema nego otpusta i da se ta situacija konstantno održava.

- Cela Srbija je sada jedna velika bolnica. Danas će početi premeštanje lakših pacijenata u privremene bolnice koje ne moraju biti u okviru mesta prebivališta pacijenta - rekao je Kon.

Krizni štab

printscreen

Krizni štab, Foto: printscreen

On je zaključio da će predložene mere doneti eventualne rezultate za desetak dana.

Doktorka Stokić je rekla da funkcionisanje zdravstvenih ustanova, za sada, nije ugroženo usled velikog broja obolelih medicinskih radnika.

- Postoje studenti medicinskih fakulteta koji su se samoinicijativno prijavili kako bi pomogli. Svi oni su prošli edukaciju kako bi se zaštitili od oboljevanja, ali i kako se koristi zaštitna oprema - rekla je doktorka Stokić.

Crni petak

- Oni koji to organizuju snose apsolutnu odgovornost za to što rade. Što se tiče pojedinaca koji odlaze u te redove, oni imaju svoju ličnu odgovornost - rekao je Kon.

Promena simptoma?!

Epidemiolog Kon nije informacije da je došlo do određenih promena u simptomima korona virusa.

- Imamo veliki broj obolelih i neevidentiranih. Imamo i veći broj težih slučajeva, pa je subjektivni osećaj da je došlo do promene simptoma, ali takvih dokaza nema. Mi prvi put gledamo ovaj virus u jesenjim i zimskim uslovima, a još uvek ne znamo da li on ima svoju sezonu - kaže Kon.

Mere

Medicinski deo Kriznog štaba je tražio oštrije mere. Ovo je danas potvrdio doktor Kon.

- Smatramo da su oštrije mere adekvatne ovoj situaciji - kaže Kon.

Zdravstveni sistem pukao?!

Kon je komentarisao i izjavu doktora Radeta Panića predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Srbije da je zdravstveni sistem pukao.

- Pozdravljam doktora Panića. To je njegovo lično mišljenje. Prema podacima koje imam zdravstveni sistem je daleko od pucanja. Zdravstvo jeste pod pritiskom, ali mi smo preduzeli sve mere kako bismo obezbedili elastičnost sistema. Imate dosta ličnih doživljaja koji su teški, ali nemaju nikakvu potvrdu u onom što se dešava na terenu - rekao je Kon.

Podsetimo, u poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 22.404 osoba, njih 7.780 bilo je pozitivno, dok je nažalost 57 osoba preminula.

- Čitava zemlja je u teškoj situaciji. Pozivam sve da shvatimo ovu borbu kao borbu svakog pojedinca za celo društvo, molim da se poštuju mere, da pomognemo zdravstvenim radnicima - rekla je Brnabić novinarima u vladi nakon potpisivanja ugovora sa izvođačem radova na rekonstrukiciji i izgradnji KC Vojvodine.

Pročitajte još:

Komentari (1)

miki

27.11.2020 22:16

kon svaki dan kaže jednu pametnu. ne mogu dočekati sutrašnji dan da čujem koju pametnu od njega