Kralj Petar Drugi Karađorđević
Iz knjige Tajne ostroškog blaga
Kralj Petar Drugi Karađorđević

Iz knjige Tajne ostroškog blaga

Kralj Petar Drugi Karađorđević, Foto: Iz knjige - Tajne ostroškog blaga

Za to vreme se od Pala Nikšiću primicala i kolona vozila sa ministrima i osobljem Vlade, a iz Sarajeva je pre svih avionom doleteo komandant ratnog vazduhoplovstva, general Borivoje Mirković, koji je preuzeo komandu na aerodromu.

Evgena-Ženju Rupnika, mlađeg sina poznatog starojugoslovenskog armijskog generala Lava Rupnika, šestoaprilski rat 1941. godine zatekao je na aerodromu u Mostaru kao pilotapotporučnika jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva. 

- Bez ikakve veze sa pretpostavljenom komandom, dejstvovali smo po svom nahođenju. Mi smo ubrzo uzleteli sa svojim bombarderima i napadali Brindizi, Bari, Ankonu, Skadar, Drač i druge luke do kojih smo mogli da doletimo. Užasan napor, letiš sam, bez lovačke zaštite, a posle dva ili tri bombardovanja ruke drhte! Svako od nas radio je po svom zadatku. Nije bilo komande, i dalje bez veze sa višim štabovima,
ali nismo odustajali. Tako sve do 14. aprila, kada je zbog pobune Hrvata bilo nemoguće ostati dalje u Mostaru. Odleteli smo za Nikšić...

Rasulo koje je zatekao i video tog 14. aprila na nikšićkom aerodromu Evgen-Ženja Rupnik je nazvao „kuplerajem“. 

- Tog 14. aprila po podne pokušavam da odvučem neki avion do stajanke. Iskrsnu odjednom dečak, lepo odeven, sa crnim naočarima i ja mu doviknuh da se skloni. On posluša. Ubrzo stiže i pukovnik Vlajko Jevzić, moj starešina iz akademije i kaza mi da je to kralj. Tu su bila još i dva njegova ađutanta – nastavlja svoje kazivanje Rupnik, koji negira da je sa kraljem bila i njegova ljubavnica Doli Najdanović.

- Ne, osim pomenutih tu je bio još samo sluga sa tri mala nesesera... Zatražili su onda od mene avion da se kralj prebaci do Grčke i ja ih to veče ukrcam. Imao sam vrlo malo hrane: konzervu, pomorandžu, keks, i to sam ponudio Njegovom veličanstvu, ali odbio je. Lično sam mu
ukrcao ona tri kovčežića i stavio ih u jedan pregradak: „Veličanstvo, samo vi znate gde su“, rekao sam mu. Tako su otišli, kralj prvim, a pratnja drugim avionom - navodi Rupnik.

Teško je reći da li je sve bilo baš tako, da li se Rupnik posle više od pedeset godina dobro i u potpunosti seća svih pojedinosti iz tog suludog i bezglavog vremena, ali je, izgleda, nepobitno da je general Mirković, čim je kralj Petar sa najužom pratnjom stigao na aerodrom, zapovedio majoru Sofilju, pilotu tromotornog bombardera “savoja”, da pali motore. Sem kralja, u avion su se, po podacima koji se uglavnom slažu, ukrcali ministar dvora Radoje Knežević, ađutant, pukovnik Rakić, kraljev lekar Moačanin i drugi pilot, kapetan Ivan Dominiko. Mesta nije bilo za drugog ađutanta, majora Kneževića, kraljevog sobara Radenka i nekoliko kofera sa kraljevim stvarima.

A te sumračne trenutke na malom nikšićkom aerodromu, Mihailo Marić ovako opisuje u svojoj knjizi „Kralj i Vlada u emigraciji”:

- Prema Mirkovićevom planu, trebalo je da avioni koji odvezu prve putnike u Grčku ponovo slete na nikšićki aerodrom. Očekivao je da će svaki avion uspeti po nekoliko puta da preveze „živi tovar“. Vazduhoplovni general organizovao je „vazdušni most“ Jugoslavija–Grčka.

Ispred barake stajala je udvostručena straža pokraj dvadesetak sanduka. U njima je bilo zlato, zvečeće i u polugama. Pre no što avion krene, pilot se javljao lično generalu Mirkoviću. On je onda naređivao svome ađutantu da dvojica stražara ponesu, zajedno s pilotom, bar po jedan sanduk u avion koji poleće. 

Svaki avion - jedan sanduk najmanje. Zlato je dovezeno u Nikšić prethodne noći. U prvoj transportnoj koloni stiglo je 166 sanduka sa oko 8.300 kilograma poluga, a u drugoj – 38 sanduka sa zvečećim zlatom Narodne banke u težini od oko 1.900 kilograma. Međutim, iz grada na nikšićki aerodrom uspelo je da se prebaci u inostranstvo samo 20 sanduka. Za više – nije bilo aviona. 

Komentari (8)

Tito

23.08.2017 01:16

A onih ostalih kovčega komunjare pokrale.

Bole

23.08.2017 08:45

@Tito - Da nije Dinkić i tu bio savetnik?

Dragan

23.08.2017 10:33

Neka vrate nazad pokradeno zlato Aleksandar I Jelisaveta Karadjodjevic

Slavko

23.08.2017 13:49

I sad je njegov sin PARAZIT NA GRBACI GLADNIH SRBA ,

Lila

23.08.2017 13:50

Sve troskove te krpeljske porodice staviti na teret VUKA I DANICE DRASKOVIC

Niske

23.08.2017 13:51

Pa jel ste videli po Kanadi se prodaje Srpsko ordenje to je sve iz arsenala sto su oni pokupili i pokrali

branko

23.08.2017 14:04

Em su izdali SRbiju ,em su je pokrali ,em ponizili i jos su tuzili za silne pokradene kuce i dobra i to im ova kriminalna vlast vraca i daje

Relja

23.08.2017 14:05

Neka vrate pokradeno ,pa tek onda da dobiju ono sto potrazuju po Srbiji i susednim zemljama