Kraj zime u Srbiji

Prema mesečnoj prognozi ECMWF-a objavljenoj u utorak, zima u Evropi je gotova, a pozitivno temperaturno odstupanje očekuje se u svim nedeljama do 1. marta kada počinje klimatološko proleće.

Beograd, Knez Mihailova, šetnja, vremenska prognoza, leto, Foto: Masanori Jošida/Alo!

Obeležje ove zime, koja je klimatološki počela još 1. decembra, izostanak je značajnijih količina snega, čak i na planinama. A, kako stvari stoje, ni preostali deo najhladnijeg godišnjeg doba neće biti bitno drugačiji.

Nastavlja se dominacija toplog anticiklona

Drugačije nije ni u ostatku Evrope. Prave zime nema ni u Moskvi koju, prema desetodnevnoj prognozi, očekuje tek kratkotrajno zahlađenje, nakon čega će i onde otopliti.

Prema objavljenoj mesečnoj prognozi Evropskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) zima u Evropi je gotova.

To ne znači da neće biti kratkotrajnih zahlađenja ili možda čak i ciklona koje mogu doneti sneg, ali pravog zimskog ugođaja, po svemu sdueći, neće biti. Tome u prilog ide i činjenica kako se predviđa manje padavina od proseka, što znači nastavak dominacije toplog anticiklona.

Meteorolog Nedeljko Todorović izjavio je da nas i narednih dana očekuje uglavnom suvo vreme, s tim što je kiša moguća 25. na 26. januar ili krajem meseca.

- U narednim danima ujutru se očekuje slab mraz, ponegde sa maglom, a temperatura će biti u porastu - rekao je Todorović.

Kako je dodao, u subotu će se temperatura kretati od 10 do 12 stepeni. Prema Todorovićem rečima, prve nedelje februara su moguće padavine.

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Moje cutanje skupo kosta
  23/01/2020 - 16:48
  Izvinite koje zime?
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi