Kragujevac
Printskrin
Kragujevac

Printskrin

Kragujevac, Foto: Printskrin

Sa svim ovim prednostima ovaj grad u Srbiji danas predstavlja jedan od sve poželjnijih gradova za studiranje i život.

U poslednjih nekoliko godina u ovom gradu se beleži stepen urbanizacije koji je veći od onoga u ostatku Srbije. Pri tome, ovde se nije doseljavalo samo stanovništvo iz okoline grada, već i iz celog regiona, neretko i iz drugih delova države. U nastavku ćete pročitati i zašto je to tako. Nećemo vas više držati u neizvesnosti, taj grad je Kragujevac.

Biznis cveta u Kragujevcu

Sertifikat Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) najbolje govori u prilog tome u kojoj je meri Kragujevac grad sa pozitivnom poslovnom klimom i sa koliko ubrzanim ekonomskim razvojem.

Putem velikih infrastrukturnih projekata i projekata lokalnog razvoja, grad privlači ulagače i preduzetnike, pružajući im, pored velikog broja povlastica, poslovno okruženje u kome mogu da, u uslovima zdrave konkurencije, ostvare poslovne uspehe i steknu profit.

Od 2011. godine broj preduzetnika u Kragujevcu je u konstantnom porastu i daleko je iznad republičkog proseka.

Grad se danas ubraja u grupu koju čine 23 jedinice lokalne samouprave koje imaju stepen razvijenosti veći od republičkog proseka. Ukoliko se posmatra po sektorima, najveći broj zaposlenih je u prerađivačkoj industriji, dok za njom sledi trgovniski sektor.

Da investiraju u Kragujevcu odlučili su i Metro, Nelt, Merkator, Tuš, Forma ideale, Supernova, dok se, dolaskom Simensa, koji je preuzeo ’’Milanović inžinjering’’ očekuje zapošljavanje oko 2500 ljudi, s tim da je planirano da se taj broj za četiri godine popne na 7000.

Razvoj autoindustrije

Fijat Kragujevac

Promo

Fijat Kragujevac, Foto: Promo

Jedna od asocijacija na Kragujevac, čuvena ’’Zastava’’, osnovana je 1953. godine, a 2008. je postala Fiat automobili Srbija (FAS). Jedan od poslednjih modela koji je izašao iz ove fabrike je 500L, koji je izrađen u preko 400 hiljada primeraka. U narednoj sezoni Fijat planira da u Kragujevcu pokrene i proizvodnju svog prvog električnog vozila za transport, modela Fiat Ducato.

U novembru 2019. se kragujevačkoj autoindustriji priključuje još jedna firma, Yanfeng Automotive Interiors.

U novootvorenoj kineskoj fabrici, 200 zaposlenih će proizvoditi komponente za unutrašnjost poznatih automobilskih marki, kao što je Mercedes, uz plan da se u naredne 4 godine broj zaposlenih učetvorostruči kako bi ispunjavali potrebe korisnika u regionu.

Svoje poizvodne pogone u Kragujevcu, krajem novembra pošle godine, počela je da gradi i Teknija, dobavljač Fijat-Krajsler automobila. Ovaj španski brend namerava da udvostruči trenutnu proizvodnju i broj zaposlenih u odnosu na one koje ima od kako je 2014. godine počeo da posluje u Srbiji, u prostorijama koje iznajmljuje, a koje su nekada bile deo ’’Zastava automobila’’.

Fakulteti učestvuju u međunarodnim projektima Temus i Eureka, a postoji i međunarodna saradnja sa preko 60 univerziteta u svetu.

Kultura i društveni život u Kragujevcu

Kragujevac može da se pohvali i raznovrsnom ponudom velikih kulturno-umetničkih i društvenih događaja, kao što su:

- Joakim fest, koji predstavlja festival na kom se biraju najbolje pozorišne predstave u Srbiji koje su nastale na osnovu tekstova domaćih autora

- KRAF -Kragujevačka revija antiratnog i angažovanog filma

- Međunarodni muzički festival OKTOH

- Međunarodni lutkarski festival „Zlatna iskra”

- Međunarodni festival kamernih horova

- Sajam knjiga

- „Šumadija Fest”

- Đurđevdanski karneval

- Međunarodni džez festival

Od 2011. godine se u Kragujevcu održava i Arsenal fest, muzički festival koji okuplja veliki broj domaćih i stranih izvođača koji nastupaju na 3 bine, a održava se uglavnom krajem juna i traje 3 do 4 dana. Ime je dobio po lokaciji na kojoj se održava, Kneževom arsenalu i od svog osnivanja beleži stalni porast broja posetilaca. U okviru festivala postoji i kamp za posetioce, kao i brojni prateći sadržaji.

U Kragujevcu još od 1904. godine postoji Kulturno-umetničko društvo „Abrašević“ a u kragujevačkom Narodnom muzeju čuva se preko 1000 umetničkih dela, uglavnom srpskih slikara.

Komentari (2)

Marija

21.07.2020 16:17

U pravu ste. Odličan članak! Kragujevac jeste super, mada ja ne bih ni baš u grad, nego malo na periferiju. Ima i tamo divnih predela. Tražim već neko vreme vikendicu u koju bih se rado i uselila. S obzirom da radim od kuće, sasvim mi je svejedno, samo da mi solis nekretnine nađu nešto povoljno, i odoh...

Nikola

21.07.2020 16:56

Cveta Kragujevac, Jos uvek je jedini grad koji nema Saobracajnica zaobilaznicu! Socijalisti kad su vladali su poceli da radi I stall su ! Niko nije nastavio! Spas je podzemna zaobilaznica za motorna vozila I zeleznicke!