Infektivna klinika
Alo.rs/ Dejan Briza
Infektivna klinika

Alo.rs/ Dejan Briza

Infektivna klinika, Foto: Alo.rs/ Dejan Briza

Crvena zona Infektivne klinike mesto je koje svedoči o tome da podaci o novim slučajevima korone nisu statistika već realnost, zastrašujuća za one kojima se „dogodila“.

- Osećala sam se grozno, bilo je teško, neopisivo, trpela sam bol. I mišići i kosti, sve me je bolelo, ali hvala bogu i ovakvim lekarima, sada se osećam dobro - kaže ona za Tanjug i dodaje da se za sebe ne plaši, ali da je srce boli kad čuje da se neko mlad razboleo ili da je nedajbože na aparatima.

Ona je inače zbog druge bolesti nepokretna, u invalidskim je kolicima, i pretpostavlja da joj je virus „doneo neko ko joj je dolazio u posetu“.

- Jedino sam mogla da se zarazim od onih koji su me obilazili. Ni moja snaja, ni sin, ni unuk, niko nije pozitivan. Mnogo sam brinula za njih, ali dobro su - priča slabim glasom kroz masku s kiseonikom.

Zvuk respiratora, monitora, veštačkih pluća i drugih medicinskih aparata, kao i šuštanje skafandera, nadglasava je dok uz osmeh govori da se sada oseća „super u odnosu na to kako je bilo“.

- Ja nemam čega da se plašim u ovim godinama, ali plašim se za vas mlade. Poslušajte kada vam se kaže da ne idete na druženja. Ima vremena za to, ne morate sada u društvo, štitite se – ponavlja ona.

Preporučujemo i:

U Infektivnoj klinici je i pedesettrogodišnji Banjalučanin. Prve simptome - lagani kašalj, gubitak čula mirisa i ukusa, kao i povišenu temperaturu, osetio je prošlog utorka, a napredovanje bolesti nije bilo izrazito brzo.

- Sporo se razvijalo, ali je u poslednja tri dana postalo intenzivno - kaže on i priznaje da se sticajem raznih okolnosti nije odmah javio na pregled.

Bolove nije imao, niti ih ima sada, ali je njegovim plućima neophodna mehanička ventilacija, odnosno kiseonička potpora.

Upozorenjima pacijenata da se treba mnogo paziti i držati svih mogućih mera zaštite pridružuju se i lekari i medicinske sestre sa Infektivne klinike. Najsrećniji su, kažu, kada sa tog odeljenja pacijenti svojim kućama odu izlečeni, ali nažalost, takvih je mnogo manje nego onih koji izgube bitku s virusom.

Zdravković: Na pregledima i reinficirani koronom

- Niko nije imao ponovo zapaljenje pluća, što govori o tome da je nekakav imunitet ipak postignut, ali i opominje da oni koji su imali koronu ne treba da misle da imaju trajni imunitet, kao što se mislilo kada se bolest pojavila - rekla je Zdravkovićeva za TV „Prva“.
Kako kaže, sada se zna da i ukoliko i postoje antitela, imunitet nije kompletan i da zato struka apeluje da se nose maske.

Dr Kon: Za dve-tri nedelje ćemo imati više mrtvih

„Nadam se da nećemo proći mnogo gore nego u julu, ali ove brojke već sada nisu ohrabrujuće“, kazao je dr Predrag Kon, epidemiolog i član kriznog štaba. On je govoreći o brojkama, koje su poslednjih dana na najvišem nivou od pojave koronavirusa u našoj zemlji, ponovio da su slavlja najveći rizik, ali da će po svemu sudeći i pre njih doći do ozbiljnog uspona.

Pročitajte još: