Koronavirus
Youtube/Printscreen
Koronavirus, Foto: Youtube/Printscreen

Srbija ima termalne kamere sa kojima se na aerodromima i graničnim prelazima može proveravati temperatura putnika, a sa ciljem da se otkriju oboleli od novog koronavirusa koji je potekao iz Kine, a od kojeg je 9 osoba umrlo i više od 400 zaraženo, rečeno je u Ministarstvu zdravlja.

Ovaj virus "nikao" je u kineskom gradu Vuhanna pijaci divljih životinja i ribarnici. Prvi oboleli pojavili su se krajem prošle godine, a jutros je i zvanično rečeno da se može preneti sa čoveka na čoveka.

Kako bi se zaustavilo širenje u humanoj populaciji, trenutno je u toku zasedanje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) na kojem se raspravlja o proglašenju globalne vanredne situacije, i samim tim preduzeti agresivnije mere. Kina i druge zemlje već su preduzele određene mere, a jedna od njih je i provera putnika termalnim kamerama.

 

Ove kamere, kako je objasnio profesor Zoran Radovanović, epidemiolog, funkcionišu tako što se prolaz putnika neosmetano odvija, a one "hvataju" one koji imaju temperaturu.

- Ukoliko se ispostavi da neko ima temperaturu odmah se izoluje - rekao je Radovanovć.

Još se ne zna u kom momentu bi ove kamere počele da se koriste pri proveri putnika kod nas. Naše zdravstvene vlasti prate rad SZO i u stalnoj su vezi sa njima. Konkretno, čeka se završetak današnjeg zasedanja SZO pa ćemo se i ponašati u skladu sa svim njihovim preporukama.

Termalne kamere Kinezi su uveli pre nekoliko dana. Osim na aerodromima, oni proveravaju i svakog putnika u avionu. Ukoliko neko ima temperaturu, hospitalizuje se u karantin 24 sata radi praćenja.

 

Kontrole telesne temperature dolazećih putnika uvedene su celoj Aziji, SAD, Italiji, Engleskoj, Turskoj...

Virus je prvi put otkriven u gradu Vuhanu u provinciji Hubej, da bi se kasnije proširio na druge kineske gradove, uključujući Peking, Šangaj i provinciju Guangdong, a otkriveno je i da ima zaraženih i van granica Kine. Prvi slučaj potvrđen je u SAD, jedan je zabeležen u Japanu, Južnoj Koreji, a dva na Tajlandu, a doneli su ga kineski turisti iz Vuhana.

Prema najnovijim informacijama, broj zaraženih novim tipom koronavirusa u Kini porastao je na 440, a devet ljudi je umrlo.

Ova bolest izaziva upalu pluća, prenosi sa osobe na osobu, adaptira se i mutira, a dobili su je i zdravstveni radnici.

Koronavirusi poznati su od 60-ih godina 20. veka. Ime potiče od proteinske strukture viruskog omotača koja podseca na krunu. Ti virusi nisu ništa neuobičajeno. Često su infekcije u suštini bezazlene i protiču sa simptomima koji su slični gripu: groznica, kašalj, zadihanost, a ponekad i stomačni problemi s prolivom. Međutim, oni su podmukli jer poseduju neverovatnu moć preobražavanja.

Pri nepovoljnom razvoju bolesti kod čoveka, uz upalu pluća i sve teže disanje, dovode do smrtnog ishoda.