NOĆNI KLUBOVI TEMPIRANE BOMBE Srbima je provod važniji od zdravlja! Zbog klabera nam sledi pakao

Veselje u doba korone se skupo plaća

Noćni klub, provod
Noćni klub, provod, Foto: alo.rs

Iako Srbija svakog dana obara rekorde po broju zaraženih koronavirusom, čini se da je vlasnicima ugostiteljskih objekata i njihovim gostima više nego ikad stalo do veselja i provoda, pa su odlučili da potpuno ignorišu apele kriznog štaba i svesno krše epidemiološke mere.

Uprkos astronomskim kaznama, i proteklog vikenda su mnogi beogradski ugostitelji organizovali žurke, koje su se produžavale do sitnih sati, iako im je trenutno dozvoljeno da rade do 23. Svesno rizikujući zdravlje svojih gostiju, profit su stavili na prvo mesto, uz lažna obaveštenja na društvenim mrežama da su smanjili kapacitet, što su jasno demantovale fotografije koje se šire društvenim mrežama.

Međutim, da će upravo takvo ponašanje pojedinaca doći na naplatu već u narednim danima, za „Alo!“ tvrdi epidemiolog Radmilo Petrović. Prema njegovim rečima, diskoteke i kafane su zaista tempirane bombe u kojima se infekcija širi najbrže.

Epidemiolog u penziji Radmilo Petrović
Epidemiolog u penziji Radmilo Petrović, Foto: printscreen

- Svaki peti gost koji je tokom vikenda lumpovao po noćnim klubovima će se za pet do sedam dana javiti u kovid ambulantu. To je naučno dokazano i o tome nema diskusije, jer upravo na takvim okupljanjima dolazi do masovne infekcije. Sada je već izvesno da nas zbog slika iz diskoteka i nemarnog ponašanja pojedinaca u narednim danima očekuje četvorocifreni broj novoinficiranih - navodi dr Petrović.

Kako ističe naš sagovornik, u noćnim klubovima se najčešće udahne veća količina virusa, i to zbog pevanja i nemogućnosti održavanja distance, a upravo količina udahnutih klica jedan je od ključnih faktora kada je reč o ozbiljnosti toka bolesti.

- Težina bolesti zavisi od imunog sistema, ali i od toga kolika količina virusa je udahnuta. To znači da na vašu kliničku sliku može uticati i način na koji ste se inficirali. Oni koji izlaze po noćnim klubovima ozbiljno rizikuju da završe kao najteži slučajevi - kaže dr Petrović.

On apeluje na građane da svaki put kada napuštaju svoj dom moraju imati na umu da masku nose zbog sebe i svojih najbližih, a ne samo da bi ispoštovali propis.

- Moramo shvatiti da masku ne nosimo zbog dr Kona ili drugih članova kriznog štaba, već isključivo zbog sebe. Možda ćemo mi i preživeti ako se zarazimo koronom, ali pitanje je da li će i naši bližnji - kaže dr Petrović. 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi